Bayram öncesi geleneksel bir yoğunluk yaşanan Ardahan merkezdeki Çıldır garajında yıllardır bu işi yapan Zafer Çoban, 40 yıla yakın süredir bıçak bileme mesleğini sürdürüyor. Çoban, bıçak bilemenin sadece teknik değil aynı zamanda sanatsal bir iş olduğunu ifade ederek, "Bu işi sadece para için değil, vatandaşımıza hizmet için yapıyorum. Bıçak bilemek bir ustalık işi. Zımparayı nasıl kullanacağını, taşı nasıl tutacağını bilmek gerekir. Elinizde iyi bir malzeme olsa da, bu işi bilmeden sanatçı olunmaz" dedi.
Deneyimin ve kullanılan malzemenin önemine de dikkat çeken Zafer Çoban, "Bugün piyasada çok sayıda bıçak bileyen kişi var. Ancak önemli olan, bilemesi yapılan bıçakla vatandaşın kurbanını sorunsuz bir şekilde kesebilmesidir. Aksi takdirde yapılan işin hiçbir anlamı kalmaz" şeklinde konuştu.
Bayrama sayılı günler kala, Ardahan’da hem bıçak bileme hem de yeni bıçak alımı hareketliliği sürerken, bıçakçılar da gece geç saatlere kadar hizmet vermeye devam ediyor.




