Köy Muhtarı Süleyman Öztürk, köyde pekmez üretim evinde yürütülen çalışmaları anlatarak, “Zamanla köyde ağda yapımının yerini üzüm bağlarının da çoğalmasıyla halk pekmez yapımına yönelmiş. Biz de köylüler olarak asırlardan beri bu geleneği sürdürüyoruz” dedi.
Muhtar Öztürk, üretim sürecini şöyle aktardı: “Bağ bozumu zamanı topladığımız üzümleri makinede ezdikten sonra üzüm şırasını süzüp, pekmeze tadını veren toprağı da karıştırıyoruz. Daha sonra kazandaki şıraları pekmez üretim evinin içinde yakılan ateşin üzerine koyarak kestirme işlemini gerçekleştiriyoruz. Şıra 24 saat kazanlarda dinlendikten sonra posası dibine çöküyor. Kaynattığımız şıra, pekmez kıvamına geldiğinde ateşten alıp soğutma havuzlarında karıştırıyoruz ve kışlık tüketim için kavanozlara dolduruyoruz.”
Köyde pekmez üretiminin sadece ekonomik değil, aynı zamanda kültürel bir değer olduğunu belirten üreticilerden Çetin Çelik, “Dedelerimizden bize miras kalan üzüm bağlarını korumak ve geleneksel üretimi sürdürmek için pekmez yapımını hobi olarak da devam ettiriyoruz” ifadelerini kullandı.
Emet Kaymakamı Mehmet Alperen Başkapan, köye kazandırılan üzüm sıkma makinesi ile geleneksel üretimin kolaylaştırılmasına destek oldu.





