Akseki ve Manavgat’tan gelen arıcılar, sonbaharda yapılacak bal hasadı öncesinde kovanlarını Çimi Yaylası başta olmak üzere Göktepe, Alacabel, Bademli ve Yarpuz yaylalarına yerleştirdi.

Bu yıl ilkbahar yağışlarının bol olması, yaylalardaki bitki çeşitliliğini artırırken, üreticiler son iki yıla göre bal veriminin daha yüksek olmasını bekliyor.

Üç Kuşaktır Arıcılık Yapan Ahmet Arıcı’dan Kara Kovan Geleneği

Antalya’nın Akseki ilçesinde 50 yıldır arıcılık yapan üçüncü kuşak üretici Ahmet Arıcı, atalarından kalma 80 yıllık kara kovanları bu yıl da Çimi Yaylası’na taşıdı. Yaklaşık 1.960 metre rakımda bulunan yaylada üretime başlayan Arıcı, bu geleneği yaşatmaya devam ediyor.

Kara kovan balının doğallığına dikkat çeken Arıcı, “Siparişler daha yaylaya çıkmadan alınıyor. Ancak bu kovanlardan yılda en fazla 4 kilogram bal elde edilebiliyor” dedi.

Kara Kovanlar Azalıyor, Gelenek Tehlikede

Fenni arıcılığın yaygınlaşmasıyla kara kovanların sayısında büyük düşüş yaşandığını belirten Arıcı, çocukluk yıllarında bölgede 200’den fazla kara kovan bulunduğunu, bugün ise bu sayının çok azaldığını ifade etti: “Şu an 200 civarında kovanım var, bunların 80’i dedemden kalan kara kovanlar. Çimi Yaylası’na eskiden binlerce kara kovan getirilirdi. Yeni nesil daha çok fenni arıcılığa yöneliyor.”

2 Bin Farklı Çiçek Türüyle Eşsiz Bir Doğa

Çimi Yaylası’nın yaklaşık 2 bin metre rakıma sahip olduğunu ve yapılan araştırmalara göre burada yaklaşık 2 bine yakın çiçek türü bulunduğunu belirten Arıcı, yaylanın tamamen doğal yapısıyla dikkat çektiğini vurguladı: “Bölgede ekili alan yok. En yakın tarım alanı 17 kilometre uzakta. Bu da burada üretilen balın tamamen organik olmasını sağlıyor.”

Adana Oda Müziği Festivali Sona Erdi
Adana Oda Müziği Festivali Sona Erdi
İçeriği Görüntüle

Arıcı, kara kovanın yapısından da bahsederek, “Kovanın içinde ‘hazne’ dediğimiz bölüm var. Önüne 7 petek koyarız, bunlar arının kışlık gıdasıdır. Arı, balı kendi doğal döngüsünde arkaya doğru üretir. Balın oluşumu uzun zaman alır ve yılda 2-4 kilogram arası üretilir. Gerçek bal budur,” ifadelerini kullandı.

Arıcılığı Çocuk Yaşta Öğrenen Hasan Arıcı: “Bu Yıl Umutluyuz”

75 yaşındaki üçüncü kuşak arıcı Hasan Arıcı ise çocuk yaşlarda başladığı arıcılığı sürdürüyor. 20 kovanla üretim yaptığını söyleyen Arıcı, bu yıl mevsim koşullarının uygun gitmesi nedeniyle bal veriminden umutlu olduklarını dile getirdi: “Son iki yıl bal alamamıştık. Bu yıl ise doğa canlı. Yaylada sütleğen, geven, şalba gibi çok sayıda bitki bulunuyor. Çiçeklerin ardı arkası kesilmiyor.”

Hasan Arıcı, Çimi Yaylası’nın 1.750 metre rakımda bulunduğunu ve ürettikleri balın pazara inmediğini, genellikle sipariş üzerine daha kovandan çıkmadan satıldığını belirtti.

Arıcılar, doğaya ve geleneğe bağlı üretimlerini sürdürürken, bu yılın verimli geçmesini umut ediyor.

Kaynak: İHA