Ürünlerin bir bölümü sofralık ve salçalık olarak değerlendirilirken, önemli bir kısmı kurutulmak üzere ayrılıyor. Kurutulan domateslerin büyük kısmı Avrupa ülkeleri, Rusya ve Amerika’ya ihraç edilirken, bir bölümü Türkiye’nin dört bir yanına gönderiliyor. Yaklaşık 8 bin ton yaş domatesin kurutulduğu işletmede, kesim için 70-80 kişi, hasat sürecinde ise 150 kişi görev aldı. Kuruma süresi, hava şartlarına bağlı olarak 7 ila 10 gün arasında değişiyor.

Dev Adım! Adana TB ile Sivas TB Artık Kardeş Borsa
Dev Adım! Adana TB ile Sivas TB Artık Kardeş Borsa
İçeriği Görüntüle

Niğde’nin elverişli iklim şartları ve tarımsal üretim çeşitliliği sayesinde domates kurutma sektöründe Türkiye’nin önde gelen merkezlerinden biri olduğunu belirten üretici Burak Akbulut, “Bölgemizin nem oranı düşük, güneş süresi uzun ve rüzgar hakimiyeti fazla olduğu için ürünler daha kısa sürede kuruyor ve daha kaliteli oluyor. Niğde, Konya-Ereğli havzasında yetişen domateslerin kalitesi çok yüksek. Hem rengi hem tadı daha güzel, bu da kurutulmuş domatesin kalitesini doğrudan artırıyor” dedi.

Ürünlerin işletmeye taşındıktan sonra özenle seçilip kolilere konulduğunu ve ihracata hazır hale getirildiğini ifade eden Akbulut, “Kurutulmuş domatesler Avrupa ülkelerine, Rusya’ya ve Amerika’ya gönderiliyor. İç piyasada da talep oldukça arttı. Sos, meze veya kahvaltılık olarak kullanılıyor. Zeytinyağı ve baharatla marine edilerek sofralara geliyor” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA