Küresel ölçekte sadece yedi ülke, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) belirlediği hava kalitesi standartlarına uygun hava koşullarına sahip.

İsviçre merkezli hava kalite teknolojisi şirketi IQAir, yaptığı son raporda dünya çapında yalnızca yedi ülkenin hava kalitesinin uluslararası standartlara uygun olduğunu açıkladı.

HAVASI EN KİRLİ 5 ÜLKE

IQAir’in 2024 raporuna göre, dünya genelinde havası en kirli olan ilk beş ülke şu şekilde sıralanıyor: Çad, Bangladeş, Pakistan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Hindistan. Bu ülkelerdeki hava kirliliği, Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği sınırın 10 katına kadar çıkarken, Çad’da bu oran 18 katı buluyor.

DÜNYANIN EN KİRLİ BAŞKENTLERİ

Çalışma ayrıca, dünyanın en kirli başkentlerini de gün yüzüne çıkardı. Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi, hava kirliliği açısından en kötü durumda olan başkent olarak ilk sırada yer alırken, onu Çad'ın başkenti Encemine takip ediyor. Üçüncü sırada ise Bangladeş'in başkenti Dakka bulunuyor. Dördüncü sırada Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin Kinşasa şehri, beşinci sırada ise Pakistan'ın başkenti İslamabad yer alıyor.

ÇİN VE HİNDİSTAN'DA KISMİ İYİLEŞME

Çin ve Hindistan, 2023’e göre hava kirliliğinde kısmi bir azalma kaydetti. Hindistan'da, 2024’te hava kirliliği yüzde 7 oranında düşerken, Çin’de 2013-2020 yılları arasında kirlilik seviyeleri yarı yarıya azalmıştı.

Kanadı Kırık Halde Bulunan Şahin Tedavi Altına Alındı Kanadı Kırık Halde Bulunan Şahin Tedavi Altına Alındı

AVRUPA'DA HAVA KİRLİLİĞİ DURUMU

Avrupa'da ise en kirli havaya sahip ülke Bosna-Hersek olarak belirlenmişken, onu Kuzey Makedonya ve Sırbistan izliyor.

SADECE 7 ÜLKE STANDARTLARA UYGUN

Dünyada hava kalitesinin uluslararası standartlara tamamen uygun olduğu ülkeler ise yalnızca yedi tanedir. Bu ülkeler şunlardır: Estonya, İzlanda, Avustralya, Yeni Zelanda, Bahamalar, Grenada ve Barbados.

HAVA KİRLİLİĞİ HER YIL 7 MİLYON ÖLÜMLE SONUÇLANIYOR

Yeterli veri bulunamadığı için bazı ülkeler (Burkina Faso, İran, Afganistan) raporda yer almazken, hava kirliliği dünya genelinde en büyük sağlık tehditlerinden biri olmaya devam ediyor. Yüksek tansiyonun ardından, hava kirliliği dünya çapında ölümlere yol açan ikinci en büyük risk faktörü olarak kayıtlara geçiyor. Her yıl dünya genelinde 7 milyon insan, hava kirliliği nedeniyle hayatını kaybediyor.

IQAir’in yayımladığı verilere göre, İstanbul, dünya genelinde hava kirliliği en yüksek olan büyük şehirler arasında 19. sırada yer alıyor.

Muhabir: ADİL DURMAZ