Çalışma kapsamında özellikle mısır üretiminin yoğun olduğu köylerde çiftçilerle buluşularak farkındalık çalışmaları yürütülüyor. Programın ilk durağı Seyhan’a bağlı Gerdan Köyü oldu. İlçe Tarım Müdürü Eren Kaya’nın organizasyonuyla gerçekleşen etkinliğe ÇÜ Toplumsal Katkı Koordinatörü Prof. Dr. Hatice Korkmaz Güvenmez ve Hukuk Fakültesi Araştırma Görevlisi Esra Bulut Parsak katıldı. Çiftçiler, anız yakmanın zararları konusunda bilgilendirildi.

Ardından Sarıçam’da İlçe Müdürü Mehmet Örtülü’nün organizasyonuyla Çiçekli Köyü’nde devam eden toplantıya, çevre köylerin muhtarları ve çiftçileri de katıldı. Burada da Prof. Dr. Hatice Korkmaz Güvenmez’in yanı sıra, Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Mustafa Tunçsoy çiftçilere sunum yaptı.

Aniz Yakma Cu

“Toplumun sorunlarına kayıtsız kalmıyoruz”

Çukurova Üniversitesi, evrensel bilgiyi toplumla paylaşma amacıyla kamu kurumları, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapmayı sürdürüyor. Bilim İletişimi Ofisi tarafından organize edilen etkinlikte, son günlerde sıkça rastlanan anız yakımı konusunda çiftçiler bilinçlendirildi.

Liderlik Akademisi Adana’da Kapılarını Açtı
Liderlik Akademisi Adana’da Kapılarını Açtı
İçeriği Görüntüle

Anız yakmanın doğaya verdiği zararlar

Türkiye’nin dane mısır üretiminde önemli bir paya sahip olan Adana’da, çiftçiler hasat sonrası bitki saplarını masrafsız şekilde yok etmek için anızı yakmayı tercih ediyor. Ancak uzmanlara göre bu yöntem, toprağı ve doğayı ciddi biçimde tahrip ediyor.

Anız örtüsü; yağmur sularının toprağa daha iyi işlemesini sağlıyor, erozyonu önlüyor ve biyolojik çeşitliliği koruyor. Yakıldığında ise toprak 220 dereceye kadar ısınıyor ve üst katmandaki organik madde tamamen yok oluyor. Ayrıca erozyon riski artıyor, toprak verimliliği azalıyor, hastalık ve yabancı otların yayılımı kolaylaşıyor.

ÇÜ, Adana Valiliği ve Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, anız yakımının önlenmesi ve farkındalığın artırılması için çalışmalarını sürdürüyor.

Kaynak: BÜLTEN