Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Tarımsal İşletmelerde Hayvansal Üretim Araştırması verilerine göre, 2023 yılında 21 milyon 481 bin 567 ton olan üretim, bu yıl önemli bir artış kaydetti.
Toplam üretimin büyük kısmını inek sütü oluşturdu. 2024’te inek sütü üretimi yüzde 5,4 artarken, manda sütü üretiminde ise dikkat çekici bir artış yaşandı. Manda sütü üretimi yüzde 35,1 oranında yükseldi. Buna karşın, koyun sütü üretimi yüzde 2,9, keçi sütü üretimi ise yüzde 11,2 azaldı.
Üretim oranlarına bakıldığında, çiğ süt üretiminin yüzde 93,6’sını inek sütü oluştururken, koyun sütü yüzde 4, keçi sütü yüzde 2,1 ve manda sütü yüzde 0,3’lük pay aldı.
Sütün kullanım alanları da detaylı olarak incelendi. Üretilen çiğ sütün yüzde 57,7’si süt toplama merkezlerine ve süt işleme tesislerine gönderilirken, yüzde 18,3’ü doğrudan tüketiciye ya da sokak sütçüsü, tüccar, pastane gibi yerlere satıldı. Hanehalkı niteliğindeki tarımsal işletmeler tarafından süt ürünlerine dönüştürülmek üzere kullanılan oran yüzde 15,9 oldu.
Sağıldıktan sonra hayvan beslemede kullanılan süt oranı yüzde 4,8 olarak açıklanırken, hanede tüketilen ve ücretsiz olarak verilen süt yüzde 1,1 seviyesinde kaldı. Üretim ve işleme sürecinde yaşanan kayıplar ise toplam üretimin sadece yüzde 0,1’ini oluşturdu. Kullanım alanı tespit edilemeyen çiğ sütün oranı ise yüzde 2 olarak kaydedildi.