Adana ve Çukurova genelinde 2025 yılında etkili olan zirai don, kuraklık ve artan girdi maliyetlerinin ardından, 2026 yılında yaşanan aşırı yağışlar tarımsal üretimi bir kez daha olumsuz etkiledi. Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Doğan, üreticinin artık dayanacak gücünün kalmadığını vurgulayarak, “Çukurova çiftçisi iki yıldır afetlerle mücadele ediyor, acil destek şart. Üreticinin artık dayanma gücü kalmadı” dedi.

Deprem Araçlarını Böyle Satmışlar! 25 Milyonluk Vurgun Ortaya Çıktı
Deprem Araçlarını Böyle Satmışlar! 25 Milyonluk Vurgun Ortaya Çıktı
İçeriği Görüntüle

2025 yılının üretici açısından oldukça zorlu geçtiğini hatırlatan Doğan, “Kuraklık, don olayları ve yüksek maliyetler nedeniyle çiftçimiz zaten ciddi kayıplar yaşadı. 2026 yılında ise bu kez aşırı yağışlar nedeniyle tarlalar su altında kaldı, ekili alanlar zarar gördü. Birçok üreticimiz ürününü yeniden ekmek zorunda kaldı” ifadelerini kullandı.

Yaşanan afetlerin çiftçinin mali yükünü daha da artırdığına dikkat çeken Doğan, üreticinin aynı ürüne ikinci kez yatırım yapmak zorunda kaldığını, tohumdan gübreye, mazottan işçiliğe kadar tüm giderlerin yeniden oluştuğunu belirtti.

“Tarım sektörü stratejik bir alan olarak değerlendirilmeli”

Tarım sektöründe yaşanan sorunların yalnızca üreticileri değil, tüm toplumu etkilediğini ifade eden Doğan, “Ekonominin temel taşlarından biri olan tarım sektörünün ülke ekonomisinde kritik bir rolü var. Çukurova gibi verimli bir bölgede yaşanan üretim kayıpları ülke ekonomisine de olumsuz yansıyacaktır. İstihdamdan ihracata kadar birçok alanda belirleyici rol oynayan tarımda yaşanan daralmanın zincirleme etkiler oluşturması kaçınılmaz olacaktır. Tarım, sadece üreticinin geçim kaynağı değil, aynı zamanda ülkemizin gıda güvenliğinin temelidir. Çiftçi üretmezse sofralar boş kalır. Bugün yaşanan bu kayıplar, yarın gıda arzında ciddi sorunlara yol açabilir. Bu nedenle tarım sektörü stratejik bir alan olarak değerlendirilmelidir” dedi.

Başkan Doğan, çiftçilerin içinde bulunduğu zor durumdan çıkabilmesi için hükümete çağrıda bulunarak; zarar gören üreticilere doğrudan destek verilmesi, kredi borçlarının faizsiz şekilde ertelenmesi ve girdi maliyetlerini düşürecek önlemlerin hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca afetlerden etkilenen bölgeler için özel destek ve teşvik paketlerinin gecikmeden açıklanmasının önemine dikkat çekti.

Doğan, “Bugün çiftçimizi kaybedersek yarın üretimi kaybederiz. Bu da sadece ekonomik değil, aynı zamanda stratejik bir kayıp olur. Bu nedenle üreticimizin yanında olunmalı ve sürdürülebilir tarım politikaları acilen hayata geçirilmelidir” diyerek yetkililere çağrısını yineledi.

Kaynak: İHA