Binlerce dönümde yetiştirilen domatesler, işçiler tarafından güneş altında tuzlanıp kurutulduktan sonra işlenerek başta İtalya, Fransa ve İngiltere olmak üzere birçok ülkeye ihraç ediliyor.

Kalplere Dokunan Fidan Pırıl İçin Filizleniyor
Kalplere Dokunan Fidan Pırıl İçin Filizleniyor
İçeriği Görüntüle

Üretim Alanları Binlerce Dönüme Ulaştı

İlçede domates hasadı devam ederken, üreticiler hem kendi tarlalarında yetiştirdikleri ürünleri hem de dışarıdan temin ettikleri domatesleri işlemeye devam ediyor. Hasat edilen domatesler, işçiler tarafından sentetik kumaşlar üzerine serilip ikiye bölünüyor ve tuzlanarak kurutma sürecine alınıyor.

45-50 Derece Altında Zorlu Emek

Çalışanların sorumlusu Cemil İlik, İHA’ya yaptığı açıklamada, yaklaşık 15 yıldır bu işi yaptıklarını belirtti. Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde domates kurutma sergiliği kurduklarını dile getiren İlik, “Domatesler tarlada yetişiyor, yaklaşık 45-50 derece sıcaklık altında kurutuyoruz. Tuzladıktan sonra 5-6 gün güneşte bekletiyoruz. Ardından çuvallayıp İzmir’deki fabrikamıza gönderiyoruz. Burada işlenen ürünler, başta İngiltere, Fransa, İtalya gibi Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. Bu ürünler meze veya pizza sosu olarak kullanılıyor” dedi.

Sıcaklıklar Rekor Seviyede, Emek Büyük

İlik, bu süreçte yaşadıkları zorluklara da dikkat çekerek, “Çalışmaya yaklaşık 15 gündür başladık. Domateslerin serilmesi bir hafta sürüyor. Kesime ise iki gün önce başladık. Hissedilen sıcaklık yaklaşık 50 derece, hatta daha da fazla. 7 kilo yaş domatesten sadece 1 kilo kuru domates elde ediyoruz. Dışarıdan tırlarla da ürün alıyoruz. Ayrıca kendi üretimimizle birlikte toplamda 2 bin dönüm alanda domates ektik. Yaş domatesin kilosunu 6-6,5 TL’den alıyoruz, ancak işçilik, nakliye ve diğer giderler nedeniyle ciddi masraflarımız oluyor” ifadelerini kullandı.

“Alın Teriyle Geçiniyoruz”

Çalışanlardan Semih İlik de sıcak hava koşullarına rağmen işlerini severek yaptıklarını dile getirerek, “Domates kurutuyoruz. Ben tuzlama işini yapıyorum, kurunun daha kaliteli olması için bu aşama çok önemli. 40-50 derece sıcaklık altında bu işi yapıyoruz. Arkadaşlarımızla birlikte alın teriyle geçimimizi sağlıyoruz, çok şükür” dedi.

Kaynak: İHA