Mahalle sakini Gülistan Cansız, süreci anlatarak, “Bu, benim annemin, babamın geleneği ve göreneği. Ben 70 yaşındayım, 70 senedir yaptığımız iş. Önce mağaraya koyarız, daha sonra Kasım ayında çıkartırız. Mis gibi peynir, bahara kadar yeriz. Çürümez, kurumaz, kilo kilo alınan peynirlerden çok daha güzel. Tuluk peynirini yerseniz, başka peynir yemezsiniz. Eskiden ineği, danayı sağardık, güzelce peyniri çalardık. Daha sonra peyniri sıkıştırırdık. Sıkıştırdıktan sonra da tuluğumuza tekrar basardık ve yoğururduk. İçine kaymak, reyhan döküp yoğururduk. Güz gelince de afiyetle yerdik” dedi.

Adana’da Yürek Burkan Veda: 8 Aylık Bebeğin Bereli Uğurlaması Herkesi Ağlattı!
Adana’da Yürek Burkan Veda: 8 Aylık Bebeğin Bereli Uğurlaması Herkesi Ağlattı!
İçeriği Görüntüle

Bu yılki gelenek, Meram Belediyesi’nin desteğiyle sürdürülüyor. Mağarada olgunlaşan peynirler kendine has aromatik lezzetini kazanırken, Kızılören halkı için hem sofraların vazgeçilmezi hem de önemli bir geçim kaynağı olma özelliği taşıyor. Ekim ayında düzenlenecek şölende, peynirler mağaralardan çıkarılacak ve festival havasında kutlanacak. Şölende ayrıca peynirler, mağara önlerinde kurulan tezgâhlarda satışa sunulacak ve Meram Belediyesi tarafından katılımcılara ikram edilecek.

Kaynak: İHA