Sağlık Bakanlığı koordinasyonuyla yürütülen “Dumansız Türkiye” projesi kapsamında, vatandaşlara sigaranın zararlarını anlatan stantlar büyük ilgi görüyor. Geçtiğimiz yıl Kastamonu’da bir AVM’de kurulan bu stantlardan birini ziyaret eden Taner Şahin, aldığı bilgiler doğrultusunda sigarayı bırakmaya karar verdi. Sağlıklı Hayat Merkezi ve Sigarayı Bırakma Polikliniği desteğiyle profesyonel yardım alan Şahin, yaklaşık bir yıl önce sigarayı tamamen bıraktı.
“Çocuklarım artık kucağımdan inmiyor”
Alışveriş merkezinde çalışan Taner Şahin, yaşadığı dönüşümü şu sözlerle anlattı:
“Aşağı yukarı 30 yıldır sigara içiyorum. Tabii AVM’de çalıştığım için geçen yıl buraya bir stant kuruldu. Stanttaki sağlıkçılarımız, ’sigarayı bırakır mısınız’ dediler. Benim de bırakmaya ümidim yoktu. ’Bir deneyelim’ dedim. Sağlıkçıların kontrolünde denedim. Bir yıldır da içmiyorum.
Sigaradan önce 3 çocuk babasıyım. Eve gittiğim zaman üstüm, her tarafım sigara kokuyordu. Çocuklarım dahi kucağıma gelmiyordu, kaçıyordu, ’baba üstün kokuyor’ diyordu. Elbisemi astığım zaman bile odayı koku sarıyordu. Sigarayı bıraktıktan sonra çocuklarım kucağıma gelmeye başladı. AVM’de çalışıyorum, 2 merdiven yukarı çıktığım zaman yoruluyordum. Şimdi 5 merdiven, 10 merdiven çıkıyorum, hiç sıkıntı olmuyor. Ayrıca maddi olarak da külfetten kurtuldum. Sağlık İl Müdürlüğünün bu çalışmalarından çok memnunum, gerçekten bırakmak isteyen gelsin. Benim ümidim yoktu ama bıraktım.”
“Defalarca denedim, başaramadım… Ama bu kez oldu”
Daha önce birçok kez sigarayı bırakmayı denediğini belirten Şahin, sürecin nasıl başarıyla sonuçlandığını ise şöyle anlattı:
“Sabah kalktığım zaman ya da gece yatarken öksürükten uyuyamıyordum. Ne yapalım, ne yapalım bırakalım diye zaten niyetimde vardı, bırakmak istiyordum ama bırakamıyordum. Dördüncü denememde çalıştığım alışveriş merkezinde sağlık standı kuruldu. Sağ olsunlar buradaki sağlıkçılarımızın iknasıyla deneyelim dedim. Denedim ki bıraktım, bıraktığıma da sevindim. Sigara içenlere tavsiyem, bıraksınlar.”
“Vatandaşımıza ücretsiz destek veriyoruz”
Kastamonu İl Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz, kurulan stantların etkili olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Geçtiğimiz yıl burada açmış olduğumuz yine böyle sigarayı bıraktırma standımızı ziyaret eden bir vatandaşımız sigarayı bırakmış ve bir yıldır sigara kullanmadığını öğrendik. Günde yaklaşık 2 paket sigara içen bir vatandaşımızın sigarayı bıraktığına şahit olduk. Bu arkadaşımızı da şu anda buradaki standımızda görmek bizi ayrıca mutlu etti. Standın amacına ulaştığını görüyoruz.”
Vatandaşları, bağımlılıklar konusunda ücretsiz destek veren Sağlıklı Hayat Merkezi’ne davet eden Dr. Yavuzyılmaz, sözlerine şöyle devam etti:
“Psikologlarımız, fizyoterapistlerimiz, diyetisyenlerimiz, sosyal çalışma uzmanlarımız, bütün arkadaşlarımız hiçbir ücret talep etmeden vatandaşlarımıza destek olmaya çalışıyorlar. Bu şekilde sağlık danışmanlığı almak isteyen vatandaşlarımızı Sağlıklı Hayat Merkezimize bekliyoruz.”




