AFAD, gönüllü ordusunu 1 milyon 600 binin üzerine çıkarırken, yerli teknolojiler ve modern eğitimlerle müdahale kapasitesini iki katına yükseltti. 6 Şubat depremleri ve 23 Nisan 2025’te İstanbul’da yaşanan deprem, afet gönüllülüğüne olan ilgiyi rekor seviyeye taşıdı. 2023 öncesinde 623 bin olan gönüllü sayısı bugün 1 milyon 603 bin 900’e ulaştı. Günlük başvurular, deprem öncesi 200 civarındayken, afet sonrası dört kat artarak 800’e yükseldi. Başvurusu kabul edilen gönüllülerden 350 bini eğitimlerini tamamladı, 435 bin kişinin eğitimi ise sürüyor. AFAD bünyesinde “Destek Gönüllüsü” sayısı 75 bini geçerken, yıl sonu hedefi 100 bin olarak belirlendi.

Profesyonel Kurtarma Gücü Artıyor

AFAD’ın kadrolu personel sayısı 8 bin 541’e yükselirken, doğrudan arama-kurtarma birimlerinde görev yapanların sayısı 3 bin 529 oldu. Milli Savunma Bakanlığı, Emniyet, Jandarma, Sahil Güvenlik, belediyeler ve sivil toplum kuruluşlarının katkısıyla Türkiye genelinde eğitimli kurtarma personeli sayısı 130 bini aştı.

Yerli Teknolojiler Afetlerde Kullanımda

Savunma sanayii iş birliğiyle geliştirilen kritik teknolojiler artık arama-kurtarma çalışmalarında aktif rol oynuyor:

  • 423 enkaz altı görüntüleme kamerası tüm illere dağıtıldı.

  • 150 yerli sismik dinleme cihazı envantere alındı.

  • SATES ve EGS sistemleriyle enkaz altındaki yaşam belirtileri daha hızlı tespit ediliyor.

  • Yapay zekâ destekli drone’lar geniş arazilerin taranmasında kullanılıyor.

AFAD filosuna ayrıca 15 Dağ Arama Kurtarma, 10 Köpekli Kurtarma, 10 Suda Arama Kurtarma ve 150 Hafif Tonajlı Kurtarma aracı eklendi.

Adana’nın Şanlı Kurtuluşu İçin Tarihi Adım! 5 Ocak Platformu’ndan Vali Köşger’e Özel Sunum
Adana’nın Şanlı Kurtuluşu İçin Tarihi Adım! 5 Ocak Platformu’ndan Vali Köşger’e Özel Sunum
İçeriği Görüntüle

Tatbikatlarla “Hazır Türkiye”

2025 yılında 2 milyon 649 bin kişiye afet farkındalık eğitimi verildi. 105 modern eğitim parkurunda uygulamalı tatbikatlar yapılırken, yıl boyunca 11 il düzeyi, 4 bölgesel ve 2 uluslararası tatbikat gerçekleştirildi.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, afet bölgelerinde daha modern ve dayanıklı yapılar inşa edildiğine dikkat çekerek, “Devletin hizmet eli artık her vatandaşımıza daha yakın, daha güçlü ve daha görünür” ifadelerini kullandı.

Kaynak: HABER MERKEZİ