“Korkunun Ecele Faydası Yok, Kazanan Türkiye Olacak” “Korkunun Ecele Faydası Yok, Kazanan Türkiye Olacak”

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden akademisyenler tarafından geliştirilen toz şalgamın, fiziksel, kimyasal ve duyusal olarak fermente şalgam suyuyla aynı olduğu belirtilerek Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillendiği açıklanmıştı. Ancak Adana’da faaliyet gösteren şalgam üreticileri, geleneksel yöntemlerle üretilen şalgamın gerçek lezzetinin toz haliyle sağlanamayacağını belirterek bu girişime tepki gösterdi.

Adanalı üreticiler, şalgamın doğal fermantasyon sürecinin ve yöresel üretim tekniklerinin önemine dikkat çekerek, “Gerçek şalgam varken, tozuyla aynı tadı almak mümkün değil. Şalgam, Adana kültürünün bir parçasıdır ve geleneksel yöntemlerle üretilmelidir” ifadelerini kullandı.

Tartışmalar sürerken, toz şalgamın ticari olarak üretime geçip geçmeyeceği merak konusu oldu.

Muhabir: ÖNER TURUS