Barut, iktidar ve üniversite yönetimine çağrıda bulundu.

Adana’da Üniversite Çiftliği İçin Alarm! Elektrik Borcu Nedeniyle Kapanma Tehlikesi Haberi

“Üniversitede borç krizi, sorunu büyütüyor”

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliği’nde yaşanan mali sorunların devam ettiğini belirten Barut, yaklaşık 3 milyon liraya ulaştığı ifade edilen elektrik borcu nedeniyle hizmetin kesilmesi tehlikesinin ortaya çıktığını aktardı.

Adana’da Üniversite Çiftliği İçin Alarm! Elektrik Borcu Nedeniyle Kapanma Tehlikesi 2

Ziraat Fakültesi’nde eğitim-öğretim ve bilimsel araştırmaların, Araştırma ve Uygulama Çiftliği’nde ise hayvansal ve bitkisel üretimin kesintisiz devam etmesinin önemine dikkat çeken Barut, "Borç nedeniyle elektriklerin kesilmesi çiftlikteki canlı hayvanların sağlık ve refahının korunmasını engelleyecek ve ayrıca telafisi güç kamu zararlarına neden olacaktır. Bilimsel eğitim ve araştırma çalışmaları darbe alacaktır. Kolaylıkla çözülebilecek elektrik borçları konusunda da, fakültemizin ve çiftliğin yaşatılması hususunda da iktidar ve üniversite yönetimini sorumlulukla göreve davet ediyoruz" dedi.

“Ticari bir yer değil”

Çiftlikte eğitim-öğretim, bilimsel araştırma, uygulama ile hayvansal ve bitkisel üretim faaliyetlerinin yürütüldüğünü belirten Ayhan Barut, merkezin yalnızca üniversite açısından değil, Adana ve Türkiye açısından da önemli olduğunu söyledi.

Barut, "Canlı hayvanların ve süreklilik arz eden üretim sistemlerinin bulunduğu bu merkezimiz, üniversitemiz için olduğu kadar kentimiz ve ülkemiz için de büyük önem taşımaktadır. Burada elektrik, doğalgaz, yem, akaryakıt ve benzeri temel girdilerin kesintisiz olarak sağlanması şarttır. Üstelik burası ticari bir yer olmadığı için borç ve ödemelerinin de ticari ödeme yükümlülüğü gibi değerlendirilmemesi, aksine kamu hizmetinin, eğitim ve bilimsel araştırmalarla ve üretim faaliyetlerinin devamlılığının sağlanması açısından zorunlu olması gerekiyor" diye konuştu.

“Yaşatılması zorunluluktur”

Fakülte ve çiftliğin mali kriz, borç yükü ve ödeme sorunlarıyla daha önce de gündeme geldiğini hatırlatan Barut, yapılan çağrılara rağmen problemlerin çözüme kavuşturulamadığını savundu.

Barut, şunları kaydetti:

"Kamuoyuna daha önce de yansıdığı gibi mali krizin sürdüğü ortadadır. İşçi alacakları ve benzeri gerekçelerle ödemelerde aksaklık yaşandığı, borç ödemesi yapılamaması nedeniyle çiftlikte doğalgaz hizmetinde kesinti yaşandığı da ortadadır. Şimdi de yaklaşık 3 milyon lirayı bulduğu ifade edilen elektrik borcu nedeniyle ilk etapta yaklaşık 500 bin liralık bir ödeme yapılmaması halinde kesinti yapılacağı ortaya çıkmıştır. Eğer elektrikler kesilirse hayvanların bakım, besleme ve sulanması, sağım sistemlerinin çalıştırılması, sütün ve diğer hayvansal ürünlerin soğuk zincirde muhafazası, soğuk hava depoları, yürütülmekte olan TUBİTAK, Avrupa Birliği, yüksek lisans ve doktora tezleri gibi projeleri, laboratuvar cihazları, araştırma materyalleri, sulama sistemleri ve diğer üretim altyapısının çalışması tehlikeye düşecektir. Çiftliğin korunması ve yaşatılması zorunluluk olarak ele alınmalıdır. Kolaylıkla çözülebilecek elektrik borçları konusunda da, fakültemizin ve çiftliğin yaşatılması hususunda da iktidar ve üniversite yönetimini sorumlulukla göreve davet ediyoruz. Fakültemizin ve çiftliğimizin mali bir krize süreklenmesi ve içine düşürüldüğü çıkmazı aşmanın ilk adımı buraya sahip çıkılması ve yaşatılması için derhal harekete geçilmesidir. Konunun takipçisi olmaya, sorunlar tümüyle çözülene kadar sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz."

Adana’da Sıcakta Yolculuk İsyanı! Dolmuş ve Otobüslerde Klima Tepkisi
Adana’da Sıcakta Yolculuk İsyanı! Dolmuş ve Otobüslerde Klima Tepkisi
İçeriği Görüntüle

Barut, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliği’nin faaliyetlerinin sürdürülebilmesi için gerekli adımların bir an önce atılması gerektiğini belirterek konunun takipçisi olacağını ifade etti.

Kaynak: BÜLTEN