Özellikle köylerde kadınların öncülüğünde kurulan pekmez kazanları, hem kış hazırlığının hem de kültürel mirasın bir parçası olarak öne çıkıyor. Sabahın erken saatlerinde toplanan üzümler, büyük leğenlerde ayıklanıp eziliyor. Elde edilen üzüm suyu süzüldükten sonra büyük kazanlarda odun ateşiyle saatlerce kaynatılıyor. Bu zahmetli sürecin sonunda koyu kıvamlı, doğal ve katkısız üzüm pekmezi elde ediliyor. Üzümler genellikle bölgenin yerli çeşitlerinden seçiliyor ve doğal şeker oranı yüksek olan bu üzümler, hiçbir katkı maddesi kullanılmadan yoğun bir şekilde kaynatılıyor.
“81 yaşındayım, kendi üzümümü kendim yetiştiriyorum”
Çekerek ilçesi Arpaç köyünde yaşayan 81 yaşındaki Halim Süzener, kendi bağında üzüm kestiğini belirterek, “Tek başıma imal edip bakımını yapıyorum. Bu sene iklim değişikliğinden dolayı verim az oldu. İnsanlar tembellik yapmasın, üretsinler. 1 kilo üzüm 100 liradır. Üzümü topladıktan sonra pekmez yapacağız. İklim değişikliği olmasaydı bu 5 dönüm bağda 200 kasa üzüm vardı. Şimdi 50 kasa üzüm alacağız” dedi.
“Pekmezden doğal atıştırmalık ürettik, adına ‘Loken’ dedik”
Bayındırhüyük köyünden Süleyman ve Yıldız Başkan çifti, köylerini çok sevdikleri için KOP projesine başvurarak üzüm yetiştirmeye başladıklarını söyledi. Süleyman Başkan, “2 yıl ürünün büyüme süreci gelişti. Üzümden yaptığımız pekmezimiz çok meşhurdur. Ayrıca çocukların yiyebileceği doğal atıştırmalık ürettik, ismi ‘Loken’, yani lokmalık enerjinin kısaltması. Ağzınıza bir tane attığınızda enerji geliyor. Seri üretime henüz geçemedik, makineleşmeye ihtiyacımız var. Ama hayallerimizden vazgeçmedik” dedi.
Yıldız Başkan ise, “5 dönüm arazi üzerinde bağ kurduk. Pekmez ve Loken üretiminde işçilik maliyetini katmadan tüketiciyi de düşünüyoruz. Ortalama 9-10 kilo üzümden 1 kilo pekmez elde ediliyor. Üzümün kilosu 100 lira. Pekmezin fiyatının bin lira civarında olması gerekiyor ama biz 700-800 lira gibi bir fiyat düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.




