Türkiye’de meyan kökü şerbetinin en çok tüketildiği illerin başında gelen Şanlıurfa’da, özellikle tarihi Suruç ilçesinde şerbet satıcıları sokaklarda yerini aldı. Suruç sokaklarında yankılanan “meyan şerbeti” çağrıları, hem yerel halkın hem de kenti ziyaret eden turistlerin ilgisini çekiyor. Geleneksel yöntemlerle hazırlanan ve buz gibi servis edilen meyan kökü şerbeti, Ramazan’dan bayrama, yaz düğünlerinden günlük yaşama kadar Şanlıurfa kültürünün vazgeçilmez bir parçası olarak yaşamaya devam ediyor.

Yüzde 52 Engelli Ama Gökyüzünde Özgür!
Yüzde 52 Engelli Ama Gökyüzünde Özgür!
İçeriği Görüntüle

Şehrin en deneyimli şerbet ustalarından 58 yaşındaki Mehmet Aydur, yaklaşık 29 yıldır sırtındaki şerbet güğümüyle sokak sokak dolaşarak geçimini sağlıyor. Aydur, meyan kökü şerbetinin sadece serinletici bir içecek olmadığını vurgulayarak, “29 yıldır bu mesleği severek sürdürüyorum. Bir hizmet yapıyorum. Çok şükür karnımız doyuyor. Kimseye muhtaç değiliz. Meyan kökü, mide ve böbrek rahatsızlıklarına iyi gelir. Günlük 2 güğüm satış yapıyorum” ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA