Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hayata geçirilecek B-Reçete Sistemi hakkında Adana’da bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
Sarıçam ilçesinde bulunan Evliya Çelebi Uygulama Oteli Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıda konuşan Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Atilla Bayazıt, zirai ilaç kullanımının mutlaka kontrollü ve bilinçli şekilde yapılması gerektiğini ifade etti. Bayazıt, “Bakanlığımız tarafından uygulamaya alınacak B-Reçete Sistemi, bilinçsiz ve aşırı ilaç kullanımının önüne geçerek bitki koruma ürünlerinin doğru, kontrollü ve izlenebilir şekilde kullanılmasını sağlayacaktır” dedi.
“B-Reçete Sistemi Türkiye’de bir ilk”
Toplantıda söz alan Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Yunus Bayram ise Türkiye’nin bitkisel üretim kapasitesine ilişkin veriler paylaştı. Bayram, Türkiye’nin yıllık bitkisel üretiminin 130-135 milyon ton civarında olduğunu, bunun yaklaşık 50-55 milyon tonunu yaş meyve ve sebze üretiminin oluşturduğunu belirtti. Avrupa Birliği’ne üye 27 ülkenin toplam yaş meyve ve sebze üretiminin 80-85 milyon ton seviyesinde olduğuna dikkat çeken Bayram, “Türkiye tek başına AB'nin üretiminin yaklaşık yüzde 70'ini gerçekleştirmektedir. Bu veriler, yapılan çalışmanın ne kadar önemli olduğunu açıkça ortaya koymaktadır” ifadelerini kullandı.
Türkiye’de 669 kayıtlı zararlı organizma ile mücadele edildiğini hatırlatan Bayram, bu mücadelenin doğru şekilde yönetilmemesi durumunda hem ürün kayıplarının hem de insan ve hayvan sağlığına yönelik risklerin artabileceğini söyledi. B-Reçete Sisteminin Türkiye’de bir ilk olduğunu vurgulayan Bayram, “Bu sistem bir milat, adeta bir devrimdir. Bayiden üreticiye, reçete yazandan müdürlüklere kadar herkes bu sistemin bir paydaşıdır. Sistem sayesinde hangi tarlada, hangi ürüne, ne kadar bitki koruma ürünü kullanıldığı il, ilçe ve parsel bazında izlenebilecektir” diye konuştu.
Amaç doğru doz, doğru zaman
Sistemin halen geliştirme aşamasında olduğunu belirten Bayram, B-Reçete Sisteminin ÇKS ve TÜKAS gibi mevcut sistemlerle entegre şekilde çalışacağını ve kullanıcıların katkılarıyla daha da geliştirileceğini ifade etti. Bayram, amaçlarının üreticiyi zorlamak değil; tarımsal üretimde ihtiyaç kadar, doğru dozda ve doğru zamanda zirai ilaç kullanımını sağlamak olduğunu sözlerine ekledi.




