“Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” ile getirilen süper izin uygulamasının doğaya ağır zararlar vereceğini belirten Dr. Şevkin, bu düzenlemeyle ekokırımın yasal hale getirilmek istendiğini dile getirdi.

Meclis Genel Kurulu’nda, ilgili komisyon görüşmeleri öncesinde söz alan Jeoloji Yüksek Mühendisi Dr. Şevkin, çevresel etkileri göz ardı eden bu teklifle zeytinliklerin ciddi tehdit altına girdiğini ifade etti.

“Kamu Yararı Nerede?”

Dr. Müzeyyen Şevkin, 2022 yılında kamuoyunun yoğun tepkisiyle geri çekilen düzenlemenin yeniden Meclis gündemine getirildiğini hatırlatarak, şu değerlendirmelerde bulundu:

Çukurova Üniversitesi Bir Kez Daha Zirvede! 2025’in Araştırma Devleri Açıklandı
Çukurova Üniversitesi Bir Kez Daha Zirvede! 2025’in Araştırma Devleri Açıklandı
İçeriği Görüntüle

“Binlerce yurttaşın haklı itirazlarıyla rafa kaldırılan teklif, şimdi yeniden ısıtılıp önümüze konuyor. Zeytinlikleri kamu yararı bahanesiyle madene açmak isteyenler, kamu yararının bu düzenlemenin neresinde olduğunu açıklamak zorundadır. Zeytin, sadece bir tarım ürünü değil; halkımızın geçim kaynağı, tarihsel ve kültürel mirasımızın önemli bir parçasıdır. Türkiye, zeytinyağı üretiminde dünya çapında ihracat yapan bir ülkedir.”

Dr. Şevkin, süper izin kapsamındaki torba yasa teklifinin çevresel değerlendirme süreçlerini de bypass ettiğini belirterek, “ÇED süreci tamamlanmadan uygulamaya konulabilecek bu teklif, doğal yaşam alanlarını yok saymaktadır. Ormanları, meraları, sit alanlarını ve zeytinlikleri hedef alan bu düzenlemeye karşıyız. Ekokırıma yasal kılıf geçirilmemelidir” ifadelerini kullandı.

CHP’li vekil, teklifin geri çekilmesi çağrısında bulunarak, doğanın ve tarımsal üretimin korunması gerektiğini vurguladı.

Kaynak: BÜLTEN