Musko Kuruyemiş “Efsane Kasım”ı Alevlendirdi!
Musko Kuruyemiş “Efsane Kasım”ı Alevlendirdi!
İçeriği Görüntüle

Çalışmalar özellikle Patnos ilçesinde önemli sonuçlar verdi. Son üç yılda üretimde gözle görülür artış sağlanırken, bu yıl dekar başına 290 kilogram verim bekleniyor. 2025 yılı “Baklagil Alanlarının Yaygınlaştırılması” projesi çerçevesinde, ilçede bin dekar alanda yüzde 75 hibe desteğiyle 9 bin 200 kilogram tohum çiftçilere teslim edildi. Üreticilerin kendi imkânlarıyla yaptığı ekimlerle birlikte toplamda 2 bin dekar alanda 18 bin 400 kilogram kuru fasulye ekildi. Projeye 37 üretici katılım sağladı.

“Yüzde 75 destekle aldık ve ilk kez kuru fasulye ektik”

Patnos ilçesine bağlı Ürküt köyünde yaşayan üretici Mehmet Akif Varol, projeden yararlanmanın bölge çiftçileri için büyük bir şans olduğunu belirtti. Varol, şunları söyledi:
"İlçe Tarım’ın bize duyurduğu bir projeydi. Diğer mühendis arkadaşlarımızın desteğiyle, onların verdiği bilgiler sayesinde bu projeden haberdar olduk ve faydalandık. TAKE Projesi kapsamında tohumumuzu yüzde 75 destekle aldık ve ilk kez kuru fasulye ektik. Şu an yaklaşık 100 ton ürünümüz var. Önümüzdeki yıl da inşallah Tarım’ın desteğiyle daha geniş bir alanda ekim yapacağız. Çünkü verime bakıyoruz; henüz hasat başlamadı ama güzel bir sonuç alacağımızı düşünüyoruz. Seneye bu proje devam ederse daha fazla faydalanıp daha geniş alanlara ekim yapmayı planlıyoruz."

Varol, ekilen “Alberto” cinsi kuru fasulyenin Kanada’dan getirildiğini ve bölge iklimine uyum sağladığını vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:
"Bu fasulye yemeklik kuru baklagil. Hem pişmesi çok hızlı oluyor hem de tadı çok güzel. Haziranın başında ekiyoruz, eylülün başında hasadını yapıyoruz. Daha sonra kurutma ve ayırma işlemlerinin ardından satışa başlıyoruz. Dönüm başına 300-400 kilo alsak çok güzel bir verim elde etmiş oluruz. Bu hedefe ulaşmak için gereken bütün çabayı gösteriyoruz."

Ailece çalıştıkları tarladan yüksek verim beklediklerini söyleyen Varol, “Burası 8 kardeşin ortak kullandığı bir arazi. Hep birlikte çalışıyoruz. Hasat döneminde ailemiz, çocuklarımız ve dışarıdan gelen işçilerin desteğiyle bu işi el birliğiyle tamamlayacağız. İnşallah hasadı da daha bereketli bir şekilde yapacağız” diye konuştu.

Ağrı’da tarımsal üretim için yeni bir umut olarak görülen kuru fasulye ekimi, hem verimliliği hem de sağladığı ekonomik katkıyla çiftçiler için önemli bir alternatif ürün haline geliyor.

Kaynak: İHA