Özellikle Ahlat ilçesinde yoğunlaşan üretim, Türkiye’nin yemeklik kuru fasulye ihtiyacının yüzde 13,6’sını, tohumluk üretiminin ise yüzde 40’ını karşıladı.
Doğu Anadolu’nun önemli üretim merkezlerinden biri olan Ahlat’ta kuru fasulye hasadı yaklaşık 10 gün önce başladı. Bitlis Valisi Ahmet Karakaya da hasada katılarak çiftçilerle bir araya geldi ve sorunlarını dinledi. Önceden biçilip kuruması beklenen fasulyeler, tarım makineleriyle ayrıştırıldıktan sonra paketlenmek üzere fabrikalara gönderiliyor.
Vali Ahmet Karakaya, bu yıl sıcak hava nedeniyle verimin beklenilen düzeyde olmadığını ancak 110 bin dekarlık alandan 37 bin ton kuru fasulye elde edildiğini söyledi. Karakaya, “Bugün Ahlat’ta kuru fasulye hasadını yapmak için bir araya geldik. Bildiğiniz üzere kuru fasulye bizim milletçe en sevdiğimiz lezzetlerden birisi. Milli yemeğimiz diyebileceğimiz bir lezzet. Bu çerçevede ilimizde özellikle Ahlat, Tatvan ve Adilcevaz ilçelerimizde çok önemli ölçüde kuru fasulye rekoltesi var. Biz de hasat yapan çiftçilerimizle bir araya geldik” dedi.
Bitlis’in Türkiye genelinde yemeklik kuru fasulye üretiminde 4. sırada olduğunu da hatırlatan Karakaya, “Toplam 110 bin dekarda 37 bin ton civarında yemeklik kuru fasulye üretimimiz var. Dediğim gibi ülkede yüzde 13,6 üretimle 4. sıradayız. Buna ek olarak tohumluk kuru fasulyede 3 bin dekarda yaklaşık bin 100 tonluk kuru fasulyeyle ülke üretiminin yüzde 46’sını gerçekleştiriyoruz ve Türkiye’de 1. sıradayız. Yani Bitlis yemeklik kuru fasulyede ülkemizin 4., tohumluk kuru fasulyede ise 1. sırasında olan bir ilimiz. Ben değerli çiftçi kardeşlerimizi, yürekten tebrik ediyorum. Onlara bol kazançlar, bereketli üretimler diliyorum. İnşallah hasadımız hayırlı uğurlu olsun diyorum” ifadelerini kullandı.




