Kent genelinde tamamlanamayan projeler, yatırım eksiklikleri, ulaşım, sağlık, tarım ve deprem sonrası yaşanan sorunlara dikkat çeken Şevkin, merkezi idareye çağrıda bulundu.
Konuşmasına Ahmed Arif’in Çukurova’yı anlatan dizeleriyle başlayan Dr. Şevkin, şu ifadeleri kullandı:
"Çukurovam/ Kundağımız, kefen bezimiz/ Kan esmer, yüzü ak/ Sıcağında sabır taşları çatlar/ Çatlamaz ırgadın yüreği/ Dilerse buluttan ak/ Köpükten yumuşak verir pamuğu/ Külhan, kavgacıdır delikanlısı."
Daha sonra Adana’nın yetiştirdiği değerli isimleri anan Şevkin, şunları söyledi:
“Ahmed Arif'in dizeleriyle, elleri nasırlı, yüzü kavruk, Yaşar Kemaller, Orhan Kemaller, Yılmaz Güneyler, Abidin Dinolar ve pek çok genç sanatçı yetiştirmiş bütün hemşehrilerime buradan selam olsun, selam olsun bütün Adanalılara”
İlçelerdeki Sorunları Tek Tek Sıraladı
Adana’nın 15 ilçesinde benzer sorunların yaşandığını ifade eden Dr. Şevkin, kamu yatırımlarının yetersiz kaldığını veya yarım bırakıldığını savundu.
Aladağ’da kırsal kalkınma yatırımlarının sınırlı olduğunu ve çöken yollar nedeniyle vatandaşların ulaşımda sıkıntı yaşadığını belirten Şevkin, Ceyhan’da ise yıllardır gündemde olan Kimya Endüstri Bölgesi, Enerji İhtisas Bölgesi ve Konteyner Limanı projelerinin hayata geçirilemediğini söyledi.
“Her seçim döneminde istihdam vaatleri veriliyor ancak bu sözler tutulmuyor” diyen Dr. Şevkin, bölgenin önemli kalkınma fırsatlarının değerlendirilemediğini ifade etti.
Çukurova ilçesinde eğitim ve sağlık yatırımlarının artan nüfusun ihtiyaçlarını karşılamakta yetersiz kaldığını belirten Şevkin, kentleşme sorunlarının da büyüyerek devam ettiğini kaydetti.
Ulaşım ve Sulama Projelerinde Gecikme Eleştirisi
Feke, Kozan, Saimbeyli ve Tufanbeyli ilçelerini birbirine bağlayan güzergâhlarda heyelan ve kaya düşmeleri nedeniyle ciddi risklerin oluştuğunu belirten Şevkin, bölgedeki tünel projelerinin tamamlanamadığını dile getirdi.
İmamoğlu ilçesindeki Yedigöze Barajı’nın yıllardır tamamlanamadığını ifade eden Şevkin, sulama suyu bekleyen çiftçilerin ekonomik zorluklarla karşı karşıya olduğunu söyledi.
Karaisalı’nın doğal ve tarihi değerlerine rağmen yeterli yatırım alamadığını savunan Şevkin, Kozan’da ise sulama projelerindeki gecikmeler ve sel felaketlerinin üreticileri olumsuz etkilediğini belirtti.
Sağlık ve Deprem Konutları Gündemdeydi
Pozantı ilçesinde özellikle Damlama mevkiinde yaşanan ölümlü trafik kazalarına dikkat çeken Şevkin, karayolu güvenliği konusunda daha fazla önlem alınması gerektiğini ifade etti.
Sarıçam ilçesinde bulunan Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi’nin tadilat sürecine de değinen Şevkin, hastanenin üç buçuk yıldır tamamlanamadığını belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Doktorlar, sağlık çalışanları ve hastalar büyük mağduriyet yaşıyor. Hastane adeta üçüncü dünya ülkesi görünümüne mahkûm edilmiş durumda”
Seyhan ve Yüreğir’de hava kirliliğinin önemli bir sorun olmaya devam ettiğini belirten Şevkin, deprem sonrası yapılan TOKİ konutlarında da çeşitli eksikliklerin bulunduğunu ileri sürdü. Adana’ya verilen 10 bin konut sözünün henüz yerine getirilmediğini ifade eden Şevkin, bazı konutlarda yalıtım, altyapı ve sosyal donatı eksikliklerinin sürdüğünü kaydetti.
Gençler ve Turizm İçin Destek Talebi
Genç nüfusun yoğun olduğu ilçelerde yeterli istihdam alanlarının oluşturulamadığını ifade eden Şevkin, işsizlik nedeniyle gençlerin çeşitli sosyal risklerle karşı karşıya kaldığını söyledi.
Karataş ve Yumurtalık’ın turizm açısından önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirten Şevkin, gerekli yatırımların yapılmaması nedeniyle bölgenin ekonomik fırsatlarının değerlendirilemediğini savundu.
Karataş Devlet Hastanesi arazisinin satılacağı yönündeki iddialara da değinen Şevkin, şu ifadeleri kullandı:
“İnsanların şehir hastanesine gitmek zorunda bırakılması kabul edilemez. Bu girişimden derhâl vazgeçilmelidir”
“Yüzünüzü Biraz Adana’ya Dönün”
Elektrik kesintileri, internet erişimi sorunları, hava kirliliği, tarımsal üretim maliyetleri, hızlı tren projesi ve Hafif Raylı Sistem’in ikinci etabına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Dr. Müzeyyen Şevkin, konuşmasını şu çağrıyla tamamladı:
“Bu kürsüden tekrar haykırıyorum; artık Adana’yı ihmal etmeyin. Yıllardır bekleyen yatırımları tamamlayın, verilen sözleri tutun, üreticinin, esnafın, işçinin, emeklinin, gencin ve depremzedenin sesine kulak verin. Adana’nın hak ettiği hizmetleri alması için yüzünüzü biraz Adana’ya dönün.”




