Kuşaklar boyunca aktarılan meslek, hem yöre sakinlerinin hem de ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Ahmet Şahbaz, babası Recep Şahbaz’dan devraldığı değirmende buğday öğütüyor. Taş değirmen olması nedeniyle özellikle eski dönemden gelen müşteriler tarafından tercih edilen değirmen, bölge kültürünün de bir simgesi konumunda.

“3 nesildir bu değirmeni işletiyoruz”

Ahmet Şahbaz, kendisinin üçüncü nesil olduğunu belirterek, şunları söyledi:
"Dedem Çekerek’te böyle bir ihtiyaç olduğunu düşünmüş. Bu tarzdaki bulgur değirmenlerine seten deriz. Yeni nesil pek bilmez ama eski nesil hala devam etmekte, son demlerini yaşıyor. Talep eskisi kadar yok. Dedemin değirmencilik yaptığı zamanda eskiden yolda yer kalmazdı. Şu anda azaldı. Yeni nesil bunları bilmiyor."

“Dedemizin hatırasını yaşatmak için bu işi yapıyoruz”

Ahmet Şahbaz, değirmende işleyişi ise şu şekilde anlattı:
"Seteni 300-500 lira bandında gidip geliyor. Seten literatüründe 20’de bir alınır. 20 çinikte bir çinik alınır. Bir çinik ortalama 8 kiloya denk gelir. Dede yadigarını işletmeye devam ediyoruz. Onun anısına, hatırasına saygısızlık olmasın istiyoruz. Son kalan müşterileri memnun olsun diye devam ediyoruz. Yaklaşık 50 senedir burası mevcut."

Değirmenin daimi müşterilerinden Osman Öztürk ise bulgurun sofralardaki önemini vurguladı:
"Anadolu’da bulgur bizim sofralarımızın baş tacıdır. Olmazsa olmazımızdır. Ecdadımızdan ne gördüysek o şekilde devam etmeye çalışıyoruz. Çok eski olmasına rağmen bundan daha iyi yararlandığımızı düşünüyoruz. Ailemizin ihtiyacını bu şekilde temin etmeye çalışıyoruz. Her daim buraya getiriyoruz."

Kadın Gücü ve Adana Sanayisi Zirvede! Ödüller Peş Peşe Geldi
Kadın Gücü ve Adana Sanayisi Zirvede! Ödüller Peş Peşe Geldi
İçeriği Görüntüle

Yozgat’ta yarım asırlık bir geleneği yaşatan taş bulgur değirmeni, hem kültürel miras hem de lezzet yolculuğu olarak ilçeye değer katmaya devam ediyor.

Kaynak: İHA