Yeniköy Mahallesi Kozoluğu mezrasında bağlardan toplanan kabarcık üzümleri, köylüler tarafından sıkıldıktan sonra büyük kazanlarda odun ateşiyle kaynatılıyor. Saatler süren bu emek sonunda koyulaşan üzüm suyu kıvamlı pekmeze dönüşüyor. Ekinözü’nün Yeniköy başta olmak üzere çevre mahallelerinde devam eden pekmez yapımı, hem kış aylarında ailelerin ihtiyacını karşılıyor hem de yöresel geleneklerin yaşatılmasına katkı sağlıyor. Bölge halkı, doğal ve katkısız yöntemlerle hazırlanan pekmezin şifa deposu olduğunu ifade ediyor.
Köy sakinlerinden Gazi Koyun, pekmez geleneğinin kuşaktan kuşağa aktarıldığını belirterek, “Bağ bozumunun ardından bütün köylüler üzümünü toplar, pekmezini yapar. Biz bu işi atalarımızdan böyle gördük. Hem soframız için hem de çocuklarımıza doğal bir gıda bırakmak için uğraşıyoruz. Kış mevsiminde sağlıklı besin pekmezi tüketiyoruz” dedi.





