Her yıl Mart ayında başlayan ve sonbahara kadar devam eden mangal kömürü üretiminde çalışanlar, hem hava hem de ateşin sıcaklığıyla mücadele ediyor. Toplanan odunlar bir alanda küçük tepecikler hâlinde diziliyor ve üzerleri saman ile toprakla kapatılarak kontrollü şekilde yakılıyor. İçten içe yaklaşık 25-30 gün süren yanma sürecinin ardından odunlar mangal kömürüne dönüşüyor ve çuvallanarak satışa hazır hale getiriliyor.
Kömürleri kilolarına göre paketlediklerini ifade eden Zozan Dursun, “Yapılan kömürler buraya getiriliyor. Biz de burada kilolarına göre paketleme yapıyoruz” dedi.
Sıcak havaya rağmen iş başında olduklarını belirten Hatip Bağış ise, “Kömürlerin ısısıyla 80-90 dereceyi buluyor. Millete hizmet etmek için mangal kömürü üretiyoruz” ifadelerini kullandı.
Üreticilerden Veysi Turan da üretim sürecini anlatarak, “Narenciye odunları bahçelerden buraya geliyor, işlem görüp bir ay yanıyor. Geceli gündüzlü nöbet tutuluyor. 10 gün naylon altında kaldıktan sonra kömür oluyor. Yaptığımız öbeklerde odunlar yanıyor, kömür oluyor. Tabi gece gündüz bakıyoruz” dedi.





