Karahisar Deresi üzerine, 2.211 kotunda inşa edilmesi planlanan gölet, kil çekirdekli kaya dolgu tipinde projelendirildi. 29,10 metre talvegden, 31,52 metre ise temelden yüksekliğe sahip olacak yapının; 471 bin 692 metreküp dolgu hacmi ve 2 bin 249 hektometreküp su depolama kapasitesi bulunacak. Göletin kret uzunluğu ise 274,71 metre olarak planlandı.

Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yatırım programına alınan proje tamamlandığında, bölgedeki çiftçilerin sulama ihtiyacı karşılanacak. Böylece tarımsal üretimde girdi kullanımı artacak, verimlilik yükselecek ve yerel ekonomiye yıllık yaklaşık 43 milyon 585 bin TL’lik katkı sağlanması öngörülüyor.

Temel Atma Töreni Düzenlendi

İran sınırına yaklaşık 20 kilometre mesafedeki Örenburç Mahallesi’nde düzenlenen temel atma törenine AK Parti Van İl Başkanı Abdulahat Arvas, DSİ Van 17. Bölge Müdürü Cihan Aksoy ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Törende konuşan AK Parti Van İl Başkanı Abdulahat Arvas, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde ekonominin güçlendirilmesi ve halkın refahının artırılması için yoğun çaba gösterildiğini vurguladı. Arvas, “Dağlarda eriyen kar suları baraj ve göletlerde toplanarak, tarım alanlarının sulanmasında kullanılmaktadır. Bu da modern tarımın önünü açıyor ve Van gibi tarım ve hayvancılıkla öne çıkan şehirlerimizde verimliliği artırıyor” dedi.

Van ve ilçelerinde 30’a yakın gölete acil ihtiyaç olduğunu söyleyen Arvas, şu anda bölgede 14 gölet ve bir barajın inşa halinde olduğunu belirterek, bu sayıyı 50’ye çıkarmayı hedeflediklerini ifade etti.

"Köylerimize Dönüş Başlayacak"

Arvas, konuşmasında AK Parti’nin “milletin hizmetkârı” anlayışıyla hareket ettiğini belirterek, “Amacımız göçü tersine çevirmek, gençlerimize istihdam sağlamak ve kırsal yaşamı yeniden canlandırmaktır. Bu göletle birlikte, arazilerimiz kapalı boru ve fiskiye sistemleriyle suya kavuşacak. Hayırlı, uğurlu olsun” dedi.

Seyir Terası Bile Kurulmadı Ama Gelenler Hayran Kalıyor!
Seyir Terası Bile Kurulmadı Ama Gelenler Hayran Kalıyor!
İçeriği Görüntüle

Mahalle sakinlerinden Abdulhalim Şenkal ise projenin hayata geçirilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, emeği geçen herkese teşekkür etti.

Kaynak: İHA