Projeleri hakkında bilgi veren Giresunlu öğrenci Ahmet Bilge, yazılımın özellikle kamu kurumları, bankacılık, hukuk, sağlık ve güvenlik gibi sahtecilik riski yüksek alanlarda kullanılabileceğini ifade etti. Bilge, “Sistem, hem çevrimiçi hem de çevrimdışı imzaları doğrulayabilen iki ayrı yöntem sunuyor. Çevrimiçi yöntemde kullanıcı dijital ortamda dokunmatik ekran aracılığıyla imzasını atarken, sistem hız, basınç, yön, eğim ve zamanlama gibi biyometrik verileri kaydederek analiz ediyor. Derin öğrenme modeli tarafından yapılan bu analiz sonucunda doğrulama sonucu kullanıcıya anında iletiliyor. Çevrimdışı yöntemde ise daha önce atılmış veya fiziksel belgelerde yer alan imzaların görüntüsü sisteme yükleniyor. Bu görüntüler, cihaz galerisi veya doğrudan kamera ile alınabiliyor. Görüntü işleme algoritmalarıyla analiz edilen imzalar, referans imzalarla karşılaştırılarak doğrulanıyor. Her iki yöntemde de sonuçlar kullanıcıya açık ve anlaşılır şekilde sunuluyor” dedi.

Geleceğin Teknolojisi Adana’dan TEKNOFEST’e Taşınıyor
Geleceğin Teknolojisi Adana’dan TEKNOFEST’e Taşınıyor
İçeriği Görüntüle

Fatih Mehmet Gürbüz ise sistemin temel amacının güvenlik ve işlem doğruluğunu artırmak olduğunu belirtti. Gürbüz, “Yapay zekâ destekli algoritmalar sayesinde manuel süreçleri otomatik hale getirdik. Bu sayede hem çevrimiçi hem de çevrimdışı imzaların güvenle doğrulanması mümkün hale geldi. Proje, özellikle yüksek güvenlik gerektiren alanlarda işlem hızını ve doğruluğunu artırarak sahteciliğe karşı etkili bir çözüm sunuyor” ifadelerini kullandı.

Genç mühendislerin geliştirdiği bu yerli yazılım, dijital güvenlik ve kullanıcı doğrulama alanında önemli bir boşluğu doldurmayı hedefliyor. Makine öğrenimi tabanlı algoritmalarla donatılan yazılım sayesinde, sahtecilik riski taşıyan imzalar yüksek doğruluk oranıyla tespit edilebiliyor.

Kaynak: İHA