19. yüzyılda Almanya’nın Hamburg şehrinde yapılmaya başlayan hamburger günümüzde bile hala revaçta. Köftesi ayrı tavuğu ayrı güzel olan hamburger hemen hemen her ülkede popülerliğini sürdürdüğü gibi haliyle ülkemizde de çok sevilen bir yemek. Yanına da patates kızarttık mı tadından yenmez. Her zaman dışarıdan yiyemiyoruz. İşte bu yüzden evde yapmak için nefis mi nefis hamburger tarifimizi yazdık. Yedikten sonra sürekli yapacağınız yedikçe ağzınızın suyunu akıtacak hamburger tarifimizi aşağıya bırakıyoruz. Afiyet olsun!
Malzemeler
Ekmeği için;
1 su bardağı ılık su
1 su bardağından az ılık süt
1 tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı şeker
1 paket kuru maya
2 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı
Yarım çay bardağı sıvı yağ ya da zeytinyağı
4-4,5 su bardağı un (ölçülü şekilde ekleyin.)
Üzerine;
Yumurta sarısı
İsteğe bağlı susam
Köftesi için;
600 gram kıyma
1 adet yumurta
1 çay bardağından az eksik galeta unu
1 tatlı kaşığı tuz
İçine koymak için;
1 Adet orta boy domates (halka dilimlenmiş)
1 adet orta boy kırmızı soğan (halka dilimlenmiş)
4 yaprak kıvırcık marul
Cheddar peyniri
3 adet turşu (ince dilimlenmiş)
3 dilim soğan
1 yemek kaşığı hardal
1 yemek kaşığı barbekü sos
Ya da istediğiniz başka bir sosta eklenebilir
Hazırlanışı;
Hamuru için malzemelerimizi kabımıza alıp yoğuruyoruz.
Daha sonra mayalanmaya bırakıyoruz. Mayalanan hamurumuzu istediğimiz büyüklükte keserek yuvarlak şekil veriyoruz ve tepsimize yerleştiriyoruz.
15 dakika kadar dinlendiriyoruz. Ardından üzerine yumurta sarısını sürüyoruz. İsteğe bağlı olarak susam da dökülebilir.
190 derece ayarlı fırınımızda üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.
Köfte için malzemelerimizi kabımıza alıyoruz. Ve karıştırıyoruz.
Daha sonra köfte şekli vererek biraz buzdolabında dinlendiriyoruz.
Isıttığımız tavaya yağımızı ekliyoruz. İkiye ayırdığımız ekmekleri ve dinlendirdiğimiz köfteleri tavamıza koyuyoruz ve arkalı önlü pişiriyoruz.
Köftelerimizin üzerine peynirimizi ekleyip eritiyoruz.
Ekmeğimizi tabağımıza alıyoruz. Üzerine dilediğimiz sosu sürüyoruz.
Marulumuzu, domatesimizi ve köftemizi ekliyoruz. Onun üzerine de soğan ve turşumuzu ekliyoruz
Diğer ekmeğimize de sos sürüp hamburgerimizin üzerini kapatıyoruz. Ve hazır Afiyetler olsun!