Kocaeli Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mehmet Bostancı, hem satıcıları hem de alıcıları uyaran açıklamalarda bulunarak, kurbanlık seçiminde dikkat edilmesi gereken önemli noktalara değindi.

Kurbanlıklar Denetim Altında

Kurban Bayramı yaklaşırken, Kocaeli’de kurban pazarları hareketlenmeye başladı. Türkiye’nin farklı bölgelerinden gelen büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar, veteriner hekimlerin kontrolünden geçtikten sonra satışa sunuluyor. Kocaeli Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mehmet Bostancı, 15 Mayıs itibarıyla kurban pazarlarının açıldığını ve Türkiye'nin farklı illerinden gelen hayvanların satışa sunulduğunu belirtti. Ayrıca, hayvanların veteriner hekim kontrolü olmadan pazara kabul edilmediğini vurguladı.

Veteriner Hekim Kontrolleri Artık Yol Kontrol Noktalarında Yapılıyor

Bostancı, hayvan sevkleri sırasında veteriner hekimlerin denetim yaptığı yeni bir uygulamanın devreye alındığını söyledi. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın başlattığı uygulamayla, hayvanların yol kontrol noktalarında denetlendiğini ifade eden Bostancı, “Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden gelen hayvanlar, bu kontrol noktalarından geçtikten sonra Kocaeli’ye ulaşıyor” dedi.

Kurbanlık Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kurbanlık seçiminde göz önünde bulundurulması gereken kriterler konusunda da uyarılarda bulunan Bostancı, şunları söyledi: “Hayvanın kulak küpesi olmalı, çünkü bu küpe numarasını TarımCebimde uygulamasına girerek hayvanın yaşı, ırkı, aşı geçmişi gibi bilgilere ulaşılabilir. Büyükbaşlar için 2 yaş, küçükbaşlar için ise 1 yaşından küçük olmayan hayvanlar tercih edilmelidir. Hayvanın genel sağlık durumu iyi olmalı, salya, gözyaşı ya da burun akıntısı olmamalıdır. Tüylerinin mat ve karışık olmaması, bakışlarının düzgün olması gerekmektedir. Ayrıca, aşırı zayıf ve gebelik durumu da göz önünde bulundurulmalıdır. Eğer şüphe duyulursa, veteriner hekimden yardım alınmalıdır."

Kurban Kesimi Nerede Yapılmalı?

Kurbanlık hayvanların seçimi kadar, kesim yerlerinin de doğru seçilmesi gerektiğini hatırlatan Bostancı, “Kurban kesimleri, veteriner hekimlerin denetiminde, kurban komisyonlarının belirlediği yerlerde veya mezbahalarda yapılmalıdır. Sokaklarda ve mahalle aralarında gelişigüzel kesim yapılmamalıdır. Ayrıca, hayvanın kesildikten sonra askıya alınması, iç organlarının düzgün bir şekilde uzaklaştırılması ve çevreye atılmaması gerekir” dedi.

Yüreğir’de Saha Mesaisi: Demirçalı ve Geçer’den Esnafa Çifte Ziyaret
Yüreğir’de Saha Mesaisi: Demirçalı ve Geçer’den Esnafa Çifte Ziyaret
İçeriği Görüntüle

Kurban Etlerinin Saklama Şartları

Bostancı, kurban etlerinin doğru saklanmasının önemine de dikkat çekti. “Etlerin poşetlerde uzun süre bekletilmesi, bakteri üremesine yol açabilir ve bu da zehirlenmelere neden olabilir. Etlerin düzgün şekilde saklanması gereklidir” diye konuştu.

Sağlık Kontrolünden Geçmeyen Hayvanlar Satışa Sunulmaz

Yozgat’tan gelen kurbanlık hayvanları Kocaeli’ye getiren satıcı Mehmet Öncü, kurbanlıkların doğal yemlerle beslendiğini ve alıcılarının sabit olduğunu belirtti. Fiyatların kilogram başına 320-330 TL arasında değiştiğini, hisse fiyatlarının ise 25 bin ile 35 bin TL arasında olduğunu ifade eden Öncü, “Sağlıksız hayvanlar buraya getirilemez. Her hayvan, yolda ve satış alanlarında ayrı ayrı denetleniyor. Örneğin biz buraya gelirken Ankara’da denetimden geçtik” dedi.

Bostancı ve Öncü’nün açıklamaları doğrultusunda, Kocaeli’deki kurbanlık hayvanların sağlık kontrolü ve uygun koşullarda satışı sağlanıyor. Bu yıl da hayvanların sağlığına ve çevreye zarar verilmemesine özen gösterilmesi gerektiği vurgulandı.

Kaynak: İHA