Adana’da bici biciyi zirvede görenlerin sayısı fazla olsa da, Hatay’ın Haytalı ustası Mehmet Hançer, “Haytalı, bici biciden daha lezzetli” diyerek, “Adanalılar buraya gelip Haytalının tadına baksınlar, Haytalıyı tercih edeceklerdir” dedi. Hançer, “Mesleğim babamdan bana miras kaldı, 41 yıldır yapıyorum. Çok yüksek sıcaklık var, sıcak hava çekilmiyor. Serinlemek isteyenler denize ya da pikniğe gidiyor, gitmeyenler ise Uzun Çarşı’daki dükkanıma geliyor. Burada Haytalı yiyerek serinliyorlar. Haytalı; su muhallebisi, gül dondurması, gül şerbeti ve özel malzemelerden oluşuyor. Hem serinlik veriyor hem de ağız tadını artırıyor. Bağımlılık yapıcı özelliği var” ifadelerini kullandı.

Yaz aylarında kavurucu sıcakların etkili olduğu Hatay’da vatandaşlar, aşırı sıcaklardan korunmak için farklı yollar arıyor. Bazıları deniz ve piknik gibi açık hava seçeneklerini tercih ederken, bazıları ise tarihi ve yöresel lezzet olan Haytalıya yöneliyor. Su muhallebisinin küp şeklinde kesilip, gül dondurması, gül şerbeti ve özel malzemelerle hazırlanan Haytalı, hem ferahlık sağlıyor hem de tatlı ihtiyacını karşılıyor. Adana’nın bici bicisine kıyasla daha yoğun aroması ve sütlü dokusuyla öne çıkan Haytalı, yazın favori serinletici tatlısı haline geliyor.

Adana’nın Şanlı Kurtuluşu İçin Tarihi Adım! 5 Ocak Platformu’ndan Vali Köşger’e Özel Sunum
Adana’nın Şanlı Kurtuluşu İçin Tarihi Adım! 5 Ocak Platformu’ndan Vali Köşger’e Özel Sunum
İçeriği Görüntüle

Haytalı yiyerek serinleyen vatandaş Serap Keser ise, “Bugünlerde havalar çok sıcak. Hatay’da inanılmaz bir sıcaklık var. Bu sıcaklarda Hatay’ın meşhur Haytalısını yemeden olmaz. Sıcak havalarda en çok tercih edilen seçenek Haytalıdır. Adanalılar önce bizim Haytalımızı denesin, ondan sonra karar versinler. Haytalı hem kan şekerini dengeliyor hem de serinlik sağlıyor” diye konuştu.

Kaynak: İHA