Edremit’te yetiştirilen kabağa aşılı karpuzların 20-25 kilograma kadar ulaşan ağırlığı, sert yapısı, kalın kabuğu ve “kabak tadı” olarak adlandırılan lezzet eksikliği nedeniyle rağbet görmediği belirtildi. Uzmanlar, daha çok 6-8 kilogram ağırlığında, aroması yoğun ve çekirdeği az olan atalık karpuzların tüketicinin ilgisini çektiğini ifade etti.
Konuya dair açıklama yapan Edremit Ziraat Odası Başkanı Ali Yılmaz Diker, “Üreticimiz kısa vadede daha fazla kazanmak uğruna uzun vadede tüketiciyi kaybediyor. Ne yazık ki kabağa aşılı fidelerle verim artsa da karpuzun tadı, yapısı tüketiciye hitap etmiyor. Halk 6-8 kilogramlık, çekirdeği az, aroması yoğun karpuz istiyor. Üreticimiz bu tercihlere göre üretim yapmazsa hem emeği boşa gider hem de gelir elde edemez. Biz Ziraat Odası olarak bu konuda her zaman üreticilerimizin yanında olacağız. Ancak doğru üretim modeliyle hareket edilmesi şart” dedi.