Kayseri’den katılan Caner Sarıkaya, kuru yemişten meyve kurularına, incirden kaymaklı leblebiye kadar geniş ürün yelpazesiyle fuarın dikkat çeken isimlerinden biri oldu.
Kayseri merkezli bir firma olduklarını belirten Caner Sarıkaya, Adana’da özellikle kuru yemiş çeşitleriyle yer aldıklarını söyleyerek, “Kaju, Antep fıstığı, badem, kuru meyve, lokum ve baharat gibi birçok ürünümüz var. Ancak bu fuarda sadece kuru yemiş üzerine satış yapıyoruz” dedi.
Sarıkaya, özellikle Aydın’dan getirdikleri incirlerle büyük ilgi gördüklerini vurguladı. “Asıl ürünümüz incir. İncirin üç çeşidi var: Sarı Lop, Bardacık ve kara incir. Aydın’da Sarı Lop cinsi daha çok tercih ediliyor çünkü rakımı yüksek bölgelerde yetiştiği için kalitesi artıyor; kabuğu ince, içi ise bal gibi oluyor” sözleriyle ürünlerinin kalitesine dikkat çekti.
İncirin doğasındaki ilginç bir biyolojik sürece de değinen Sarıkaya, “İncir çiçek açmadan döllenir. İçine giren bir sinek –biz Aydın’da ‘boğa’ deriz– dölleme işlemini yapar. Bu özelliğiyle Kuran-ı Kerim’de de geçen, kutsal kabul edilen bir meyvedir” diyerek incirin manevi ve besin değeri açısından önemini vurguladı.
Standlarında sadece kuru yemiş değil, aynı zamanda mevsiminde kurutulmuş mango gibi özel meyve kuruları da bulunduğunu belirten Sarıkaya, “Kuru meyveler uzun ömürlü olması için ışıl işlemden geçiyor. Üzüm, Antep fıstığı gibi ürünler ise sadece eleme işlemine tabi tutuluyor” dedi.
Festivalin belki de en dikkat çeken ürünü ise kaymaklı leblebi oldu. Sarıkaya, bu yeni ve trend ürünü şöyle anlattı: “Şu anda Türkiye genelinde çok ilgi görüyor. Şekerli leblebiden farklı olarak gıda mühendisleri triliçe ve kaymak aromalarıyla yeni leblebi türleri geliştirdi. Çocuklar bayılıyor, kahve yanında da çok güzel gidiyor. Adeta Dubai çikolatası gibi yeni bir akım başlattı”
Yenilik arayışındaki gıda sektörünün bu tip buluşlarla geleceği şekillendirdiğini dile getiren Sarıkaya, “Bu ürün önümüzdeki elli yıl boyunca sofralarda yer bulacak gibi görünüyor. Çok güzel ve çok lezzetli” diyerek ürünlerine güvenini dile getirdi.