Halk arasında “dağ muzu” olarak da bilinen uçkunun bağışıklık sistemini desteklediği, sindirim sistemine iyi geldiği, enerji verdiği ve kan şekerini dengelemede yardımcı olduğu ifade ediliyor. Aynı zamanda güçlü bir antioksidan deposu olması, bu bitkiye olan ilgiyi her geçen gün artırıyor.
Farklı dillerde farklı isimlerle anılıyor
Uçkun, yöresel mutfaklarda çeşitli şekillerde kullanılıyor. Bazı bölgelerde çiğ olarak tüketilirken, kimi yerlerde salatalarda, yemeklerde ya da çay olarak da hazırlanabiliyor.
Konuya ilişkin açıklama yapan ve Dağkapı Dörtyol bölgesinde seyyar olarak uçkun satan Hamdullah Şeref, bu özel bitkinin zorlu doğa koşullarında yetiştiğini belirtti. Şeref, “Bu bitki yüksek dağlarda, karlar altında yetişiyor. Toplanması oldukça meşakkatli ama çok faydalı. Kansere, şekere, mide sorunlarına iyi gelir. Her derde deva deniliyor. Doğal ve katkısız bir şifa kaynağı” dedi.
Uçkunun bölgelere göre farklı adlarla anıldığını belirten Şeref, “Kürtçe’de ‘Ribes’, Türkçe’de ‘Işkın’, Zazaca’da ise ‘Hire’ olarak bilinir. Her coğrafyada ismi değişse de, şifası ortak” ifadelerini kullandı.




