Yapılan düzenlemelerle özellikle alkollü, uyuşturucu etkisi altında araç kullanma ve drift atma gibi trafik güvenliğini tehdit eden ihlallerde ceza miktarları ciddi oranda artırılacak.
Yeni düzenlemeye göre, alkollü araç kullanma cezası 9 bin 267 TL’den 50 bin TL’ye çıkarılacak ve ehliyete el koyma süresi 6 aydan 1 yıla uzatılacak. Uyuşturucu etkisi altında araç kullanma cezası ise 47 bin 842 TL’den 100 bin TL’ye yükseltilecek. Trafikte en tehlikeli ihlallerden biri olan drift atma durumunda ise sürücüler, 80 bin TL ceza ile karşı karşıya kalacak ve ehliyetlerine 1 yıl süreyle el konulacak.
Konuya ilişkin cukurovametropol.com.tr’ye açıklamalarda bulunan Adana Barosu Avukatlarından Lina Kilisli, yeni düzenlemenin gerekçelerini değerlendirerek şunları söyledi:
"Yapılan araştırmalar, son yıllarda ölümlü ve yaralanmalı trafik kazalarının artmasındaki en büyük nedenin sürücülerin trafik kurallarına uymamaları olduğunu ortaya koyuyor. Bu nedenle 2025 yılı itibarıyla trafik kurallarına uyulmaması halinde uygulanacak yaptırımların sertleştirilmesi, meclisin gündemine gelmiş durumda. Yeni düzenlemelerin yalnızca kazaları önlemek değil, trafik düzenini sağlamak amacı da taşıyor.
Trafik, gerek sürücüler gerekse de yayalar için her geçen gün daha büyük bir soruna dönüşüyor. Yapılan düzenlemelerde göze çarpan en önemli husus, öngörülen ceza miktarlarındaki yüksek artış. Yetkililer, bu yaptırımların daha caydırıcı olacağı ve trafik güvenliğini artıracağı düşüncesinde. Ancak bu düzenlemelerin gerçekten etkili olup olmayacağını ancak kabul edilip yürürlüğe girdikten sonra görebiliriz."
Özellikle alkollü araç kullanımı, uyuşturucu etkisinde araç sürme ve drift atma gibi ihlallerin önlenmesi için ciddi adımlar atıldığını belirten Kilisli, ağır cezaların sürücüler üzerindeki etkisinin zamanla daha net anlaşılacağını söyledi.
Yeni düzenlemelerin trafik kazalarındaki oranları nasıl etkileyeceği ise merak konusu.