TikTok ve Instagram gibi platformlarda görselliğiyle dikkat çekmesiSosyal medyada hızla yayılan ve doğallığıyla dikkat çeken bir içecek: Çam gazozu! Sadece birkaç malzemeyle hazırlanabilen bu tarif, ferahlatıcı etkisiyle adeta ev yapımı bir Sprite alternatifi sunuyor. Üstelik gazlı içecekleri evde kendi malzemelerinizle yapma fikri kulağa oldukça ilginç geliyor. İşte çam iğnelerinden yapılan bu sıra dışı içeceğin ayrıntıları...

ÇAM GAZOZU NEDİR, NASIL BİR TADI VAR?

Çam gazozu; çam ağacının yaprakları yani çam iğneleri, su ve şeker kullanılarak fermente edilen doğal bir gazlı içecektir. Limon dilimleri ve buzla birlikte servis edildiğinde hem serinletici hem de şaşırtıcı derecede lezzetli bir tada sahiptir.

Tadı, limonlu soda veya Sprite'ı andırır ancak çok daha doğal bir aromaya sahiptir. Hafif nane benzeri dokunuşlar ve turunçgil alt tonlarıyla birlikte ferahlatıcı bir içim sunar. Doğal fermente edilen gaz sayesinde köpüklü bir yapıya sahiptir.

ÇAM GAZOZU NASIL YAPILIR?

Malzemeler:

2 su bardağı taze çam iğnesi (beyaz çam tercih edilir)

2,5 su bardağı içme suyu

4 yemek kaşığı toz şeker (Bal da tercih edebilirsiniz)

Servis için: Buz ve limon dilimleri

Adım Adım Hazırlık:

Çam iğnelerini beyaz çam ağacından toplayın. Odunsu uçlarını temizleyin.

Geniş bir kapta soğuk su ile 3 kez nazikçe yıkayın, kaynar su kullanmayın.

Temizlenen çam iğnelerini 1 saat kadar tezgâh üzerinde kurumaya bırakın.

Temiz bir cam şişeye (kapaklı cam gazoz şişesi önerilir) çam iğnelerini ve şekeri ekleyin.

Ardından suyu ilave edin ve kapağını sıkıca kapatıp hafifçe çalkalayın.

Şişeyi oda sıcaklığında ama doğrudan güneş almayan bir yerde 3 gün boyunca bekletin.

3 günün sonunda gazozunuzu buz ve limonla servis edin. Kapağı açarken dikkatli olun – basınç oluşmuş olabilir!

NEDEN GAZLI HALE GELİYOR?

Çam iğnelerinin üzerinde doğal olarak bulunan vahşi mayalar, şekeri tüketerek karbondioksit üretir. Bu da içeceğe doğal bir gazlı yapı kazandırır. Bu yöntem sayesinde maya eklemeden fermente edilmiş soda elde edilir.

Ancak dikkat! Çam iğneleri aşırı sıcak suya maruz kalırsa üzerindeki doğal mayalar ölür ve fermente işlemi gerçekleşmez.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Hamileler çam iğnesi tüketmemelidir. Bazı araştırmalar, çam iğnelerinin bazı hayvan türlerinde düşük riskine yol açabildiğini göstermiştir.

Yalancı çam, porsuk ağacı veya selvi gibi bazı ağaçlar “çam” sanılsa da iğneleri zehirlidir. Mutlaka beyaz çam (5 iğneli) kullanmalısınız.

Plastik şişe kullanmayın. Güneş ışığı altında plastikten kimyasal sızıntı olabilir. Kalın cam şişe en idealidir.

ÇAM GAZOZU NEDEN TREND OLDU?

Doğal ve katkısız olması

Adana’nın Şanlı Kurtuluşu İçin Tarihi Adım! 5 Ocak Platformu’ndan Vali Köşger’e Özel Sunum
Adana’nın Şanlı Kurtuluşu İçin Tarihi Adım! 5 Ocak Platformu’ndan Vali Köşger’e Özel Sunum
İçeriği Görüntüle

C vitamini bakımından zengin çam iğnesi içermesi

Evde yapılabilen düşük maliyetli ve ferahlatıcı bir içecek alternatifi sunması

Muhabir: Haber Merkezi