2020 yılında resmi olarak faaliyete geçen kooperatif, hem kentin mutfak kültürünü tanıtmayı hem de kadınların üretime katılımını artırmayı hedefliyor. Zembul Kadın Kooperatifi, yöresel yemeklerin yanı sıra glütensiz mutfakla çölyak hastalarının ihtiyaçlarına cevap veriyor. Üretilen ürünler, Tunceli’nin özgün lezzetlerini geniş kitlelere ulaştırırken sağlık odaklı bir yaklaşım da sunuyor. Kooperatif bugün 11 kişiye istihdam sağlıyor ve kadın dayanışmasının somut bir örneği olarak öne çıkıyor.

“KENDİLİĞİNDEN GELİŞEN BİR SÜREÇ OLDU”

Kooperatifin kuruluş aşamasını anlatan Zembul Kadın Kooperatifi Başkanı Yıldız Gündüz, kadınlarla yaklaşık bir yıl boyunca birlikte çalıştıklarını söyledi. Gündüz, “Biz kooperatifi kurmadan önce kadınlarla birbirimizi tanımayı tercih ettik. 2019’da başladık, 2020 yılının Ocak ayına kadar bir çalışma yürüttük. Bu süreçte kimin hangi işi yapabileceğini, yetenek alanlarını ve yapmak istediklerini gördük. Kendiliğinden gelişen bir süreç oldu. O yapının içerisinden bir aşçı çıktı, bir hamur ustası, bir tatlıcı, bir yönetici, bir pazarlamacı ve servis elemanı çıktı. Böylece 7 kişilik ana kadroyla Zembul Kadın Kooperatifini kurduk” dedi.

“İMKANSIZLIKLARIN İMKANA DÖNÜŞTÜĞÜ BİR YER”

Gündüz, kooperatifin glütensiz üretimle çölyak hastalarına hizmet sunduğunu belirterek, “Çölyak hastaları ve glüten alerjisi olanlar için üretime geçtik. Atıl alanlarımızı hem kendimize hem topluma faydalı olacak şekilde revize ettik. Bugün bir çocuğun glüten alerjisi varsa ailesiyle buraya gelip güvenle yemek yiyebiliyor. Herkes aynı masada oturabiliyor. Zembul, imkansızlıkların imkana dönüştüğü bir yer oldu” dedi.

Forex Kabusu: Adanalı Öğretmen Gözyaşlarıyla Anlattı!
Forex Kabusu: Adanalı Öğretmen Gözyaşlarıyla Anlattı!
İçeriği Görüntüle

“YEMEĞİMİZİN PORSİYONU KÜÇÜKTÜR AMA PAYLAŞMADAKİ GÜCÜ BÜYÜKTÜR”

Tunceli’nin yemek kültürünün korunmasına önem verdiklerini söyleyen Başkan Gündüz, atalarından öğrendikleri tarifleri masalara taşıdıklarını ifade etti. Gündüz, “Yemeğimiz, kültürümüzün çok önemli bir parçası. Zembul mutfağıyla bu yemekleri tekrar sofralara taşıdık. 7’den 70’e herkes gelip bu yemekleri tadıyor. Yemeğimizin porsiyonu küçüktür ama paylaşmadaki gücü büyüktür” dedi.

Tunceli’de kadın girişimciliğinin iyi bir noktada olduğunu vurgulayan Gündüz, “Kadınlar burada çok girişimci. Üretim için alternatifler geliştiriyor, imkanlara sığınmak yerine çözüm üretiyorlar. Kadın girişimciliği çok güçlü ve yaygın” ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA