Doğu Akdeniz İnşaat Müteahhit Birlikleri Federasyonu (DAİMFED) Genel Başkanı Mustafa Karslıoğlu, beton kartellerinin maliyetleri yükselttiğini belirterek, “Şu anda Türkiye’deki beton kartelleri zaten maliyetleri arttırıyor, bir de hangi parti olursa olsun belediyelerdeki projelerin sonuç süresi 1 yılı aştı. Bu sebeplerle inşaat maliyetleri artıyor” dedi.

Pandemiyle birlikte Türkiye genelinde konut fiyatları hızla yükselmeye başladı. Arsa maliyetlerinin artması ve beton fiyatlarının kontrolsüz şekilde değişmesi, konut sahibi olmayı her geçen gün zorlaştırdı. Uzmanlara göre, fiyatların eski seviyelere dönmesi artık mümkün değil; ancak arsa üretiminin artması ve belediyelerdeki onay süreçlerinin hızlanmasıyla fiyatların sabitlenmesi sağlanabilir.

“Fiyatların geriye dönmesini beklemek hayal olur”

DAİMFED Genel Başkanı Mustafa Karslıoğlu, İhlas Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, pandemiyle başlayan artışın geri dönüşünün olmadığını vurguladı:

“Pandemiyle birlikte konut fiyatları da bütün sektörlerde olduğu gibi arttı. Beton maliyetlerinin artması, beton kartelinin oluşmasından dolayı bu süreç daha da ileriye gitti. Faiz oranlarının yükselmesiyle sektörde yatırımcı eksikliği başladı. Belediyelerdeki projelerin geç çıkmasıyla da maliyetler yine arttı. Ara eleman ve istihdam konusunda yetişmiş ustaların olmamasından, işçilik fiyatlarının artmasından dolayı konut fiyatları aldı başını gitti. Bu saatten sonra konut fiyatlarının geriye dönmesini beklemek hayal olur.”

“Arsa üretilmeli”

Karslıoğlu, maliyetlerin azaltılması için yerel yönetimlerin ve bakanlığın arsa üretimine ağırlık vermesi gerektiğini belirterek şunları söyledi:

“Maliyet fiyatlarını nasıl azaltabiliriz, bunu araştırmalıyız. Belediyeler ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı arsa üretmeli. Arsa üretilirse eğer fiyatlar geriye düşecektir.”

“Beton fiyatlarını istedikleri gibi oynatıyorlar”

Türkiye’deki beton piyasasının belirli şirketlerin kontrolünde olduğuna dikkat çeken Karslıoğlu, bu durumun sektörü olumsuz etkilediğini ifade etti:

“Türkiye’de 5 beton firması var. Bunlar artık uluslararası camiaya gelmiş durumda. 5’i bir araya gelip beton fiyatlarını istediği gibi oynatabiliyor. Bunları Rekabet Kurumu’na şikayet etmemize rağmen bir dönüş alamadık. Bir zam daha öngörülüyor. Bu da sektörü daha da derinden etkileyecek bir konu.”

“Belediyelerdeki projelerin sonuç süresi 1 yılı aştı”

Belediyelerde projelerin onaylanma sürecinin uzadığını vurgulayan Karslıoğlu, bu durumun sektörün en büyük sorunlarından biri haline geldiğini söyledi:

“Hangi parti olursa olsun belediyelerdeki projelerin sonuç süresi 1 yılı aştı. Bizler, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlanalım. Bizim ruhsatımızı onlar versin. Önümüzdeki günlerde böyle bir konuyu başarabilirsek, belediyelerden çıkmayan projeler ile uğraşmayacağız. Belediyelerde yeterli düzeyde personel yok deniliyor. Personel olan belediyelerde de teknik personele imza attıramıyorsunuz. 1 inşaat 2 yıl sürecekse projenin onayı 1 yılı aşıyor. Belediye başkanları liyakatli değil ya da kendi görev süresi boyunca nereden kaçarsam diye çabalıyor. Böyle olmaz, personel alsın veya bu projeleri çıkartamıyorsa belediye başkanı, ‘Ben bu belediyeciliği yapamıyorum’ diyerek istifa etsin.”

Adana’da Sağlıkçılardan Sert Tepki: “Eziyet Yönetmeliğine Hayır”
Adana’da Sağlıkçılardan Sert Tepki: “Eziyet Yönetmeliğine Hayır”
İçeriği Görüntüle

Kaynak: İHA