Girdi maliyetlerindeki büyük artışlara dikkat çeken Barut, mısır üreticisinin ortalama maliyetinin kilo başına 12 lirayı bulduğunu belirterek, alım fiyatının en az 14 lira ve üzerinde olması gerektiğini vurguladı. Barut, “Hasat vakti çiftçinin yüzünü güldürün, ocağını söndürmeyin” dedi.
“Sıcak Değil Sorunlar Yakıyor”
Adana’da hasat döneminin sarı sıcaklarla birlikte geldiğini dile getiren Ayhan Barut, üreticilerin sıcakla değil, artan maliyetler ve belirsizliklerle mücadele ettiğini söyledi:
“Yurdumuzun her yanı gibi Çukurova’da da sarı sıcak olarak tabir edilen kavurucu sıcaklar var. Ancak üreticilerimiz sıcaktan değil adeta dertlerinden yanıp kavruluyor. Gübreden mazota, tohumdan zirai ilaca tüm maliyetler fahiş oranda artarken, aşırı sıcaklarda su kısıtı nedeniyle tarlasına yeterince su veremeyen çiftçi şimdi hasat zamanı kara kara düşünüyor. Çünkü ortada maliyetleri karşılayıp zarar ettirmeyecek bir fiyat yok. Çiftçiyi piyasanın insafına terk etmeyin, yüzünü güldürecek alım fiyatını hemen açıklayın.”
“En Az 14 Lira Olmalı”
Barut, çiftçilerin üretimden kopmaması için adil bir fiyat politikasının şart olduğunu ifade etti:
“Üreticinin eline geçmesi gereken fiyat ise minimum 14 lira ve üzerinde olmalı ki, borçlarını ödeyebilsin, üretimi sürdürsün. Bu sene 3.5 milyon ton mısır ithal edip ülkemizin kaynaklarını sıfır gümrük vergili ithalat rantına kaptıranlar bunu duysun. Çiftçi üretmezse bugünümüz ve yarınımız olmaz. Hasat zamanı mısır ve tüm çiftçilerin sesine kulak verin. Elleri nasırlı çiftçimizin feryadını duyun.




