Dünya karpuz üretiminde Çin’in ardından 4,5 milyon ton üretimle ikinci sırada yer alan Türkiye’nin, ihtiyacının yüzde 25’ini karşılayan Adana’da, bu yıl 150 bin dönüm alanda karpuz ekimi yapıldı. Kent genelinde yaklaşık 1 milyon 100 bin ton rekolte bekleniyor.

Adana’da Kritik Ziyaret! HSK Üyeleri Baro Başkanı ile Bir Araya Geldi
Adana’da Kritik Ziyaret! HSK Üyeleri Baro Başkanı ile Bir Araya Geldi
İçeriği Görüntüle

Hasadın ilk başladığı dönemde tarlada kilogramı 20-24 lira arasında satılan karpuz, ülke genelinde serin seyreden hava koşulları nedeniyle talebin azalmasıyla fiyatı 9-10 liraya kadar düştü. Aynı zamanda Romanya, Bulgaristan, Macaristan ve Almanya gibi birçok Avrupa ve Balkan ülkesi de serin hava nedeniyle karpuz ithalatını durdurdu.

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, İhlas Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, “Şu anda kumda karpuz hasadı devam ediyor. Ancak Kurban Bayramı’ndan sonra kumdaki ürün kalmayacak. Fiyatlar şu an tarlada 9-10 lira civarında. Bayram sonrasında talebin artmasıyla fiyatların yükselmesini bekliyoruz” dedi.

Doğan ayrıca, üreticilerin şu an için karpuzun maliyetini ancak karşılayabildiğini ifade etti. “Geçen yıl bu mevsimde sıcaklıklar 45 dereceyi aşmıştı ve birçok karpuz zarar görmüştü. Bu yıl hem ekim alanı hem de verim artış gösterdi. Bu nedenle karpuzda umutluyuz” diye konuştu.

Karpuz üreticisi Hüseyin Demir ise, “Havaların soğuk gitmesi satışlarımızı düşürdü. Fiyatlar şu anda 9-10 lira civarında seyrediyor. İlk hasatta fiyatlar 20 liranın üzerindeydi. Şu an ancak maliyetimizi kurtarıyoruz. Bayramdan sonra satışların hareketlenmesini umuyoruz” şeklinde görüş belirtti.

Kaynak: İHA