Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 23 Mayıs’ta kamuoyuyla paylaştığı hileli ürün listesinde Adana’daki bir işletmenin ‘dana eti’ adı altında at ve eşek eti sattığının ortaya çıkması kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. Seyhan ilçesinde faaliyet gösteren “Can Et” adlı işletmenin bu listede yer alması, kentteki güvenilir kasap ve kebapçıları da zor durumda bıraktı.

Bozulmuş et operasyonları da endişe yarattı

Öte yandan geçtiğimiz hafta İl Jandarma Komutanlığı’nın Yüreğir ilçesinde yaptığı baskında, mühürsüz ve bozulmuş halde 3 ton tek tırnaklı hayvan eti ele geçirildi. İl Tarım Müdürlüğü tarafından el konulan etin at eti olabileceği değerlendirilirken, olayla ilgili iki kişi hakkında adli işlem başlatıldı.

Adana’nın Şanlı Kurtuluşu İçin Tarihi Adım! 5 Ocak Platformu’ndan Vali Köşger’e Özel Sunum
Adana’nın Şanlı Kurtuluşu İçin Tarihi Adım! 5 Ocak Platformu’ndan Vali Köşger’e Özel Sunum
İçeriği Görüntüle

Mart ayında ise yine Yüreğir ilçesinde dere kenarında çok sayıda at ve eşek kemiği bulunması, yaşanan kaygıları daha da artırdı.

Kasaplar Odası Başkanı’ndan sert çıkış: “Adana’nın adını kimse kirletemez”

Adana Kasaplar Odası Başkanı Saruhan Yağmur, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, yaşanan bu olayların kentin tamamına mal edilmemesi gerektiğini vurguladı. “Tüm olumsuzlukların Yüreğir’den çıkması tesadüf değil. Zabıta görevini layıkıyla yapmalı, yapamıyorsa bu yetki başka kurumlara devredilmeli. Denetimler sadece jandarma ve Tarım İl Müdürlüğü’ne bırakılmamalı; ortak bir denetim mekanizması kurulmalı” dedi.

"Etin rengine dikkat edin"

Yağmur, vatandaşların mühürsüz etlere karşı dikkatli olması gerektiğini belirterek, “At eti pembe ve sulu olur. Mühürsüz et satışı yapanlar mutlaka bildirilmelidir. Gözle ayırt etmek zor olabilir ama vatandaşımız mutlaka bildiği, tanıdığı yerlerden alışveriş yapmalı. Adana kebabıyla tanınan bir şehir. Bu imajı kimsenin zedelemeye hakkı yok” diye konuştu.

Kebapçılardan çağrı: “Her gün denetim istiyoruz”

Kebap ustalarından Güngör Güler de yaşananlardan ötürü esnafın büyük zarar gördüğünü ifade etti. “Bu haberler bizim işlerimizi düşürüyor, güven sarsılıyor. Şok denetimler yapılmalı. Hatta her gün denetlenmeye razıyız,” dedi. Güler, kendilerinin tanınmış kasaplardan alışveriş yaptığını, ancak bu tarz haberler yüzünden kendi bile dışarıda yemek yerken tedirginlik yaşadığını söyledi.

Vatandaşlar ve turistler tedirgin

Almanya’dan Adana’ya gelen Ertan Çiftçi ise “Kebabıyla ünlü bu şehre, lezzet için geliyoruz ama bu tarz haberler moral bozuyor. Denetimler artırılmalı,” ifadelerini kullandı. Bir diğer vatandaş İbrahim Kayıran ise, “Her zaman bildiğim yerlerden alışveriş yaparım. Bu tarz olayların önüne geçmenin tek yolu sürekli denetimdir” diyerek görüşünü paylaştı.

Adana kamuoyu, yaşanan bu gelişmelerin ardından daha sıkı kontroller ve etkin cezalarla gıda güvenliğinin sağlanmasını bekliyor.

Kaynak: İHA