Program, basın açıklaması, ödül töreni ve “Emeğin Cinsiyeti Yoktur” başlıklı sempozyumla devam etti.
Adana Barosu Başkanı Volkan Böke, açılış konuşmasında kadınların tarih boyunca yalnızca hak talep etmekle kalmayıp hukuku, toplumu ve kamusal alanı dönüştüren güçlü bir mücadele yürüttüğünü vurguladı. Böke, kadınların yaşamın birçok alanında hâlâ eşitsizlikle karşı karşıya olduğunu belirterek, “Emek piyasasında, kamusal görevlerde, karar alma mekanizmalarında ve en temel hak olan yaşama hakkı konusunda ciddi tehditlerle karşı karşıya kalmaktadırlar” ifadelerini kullandı.
Kadın Hakları Merkezi Üyesi Rozerin Gümüş, 8 Mart’ın tarihçesini anlatırken, cinsiyetçi toplum yapısı ve cezasızlık politikalarının 2025 yılında kadın haklarının gerilemesine ve kadın cinayetlerinin artmasına zemin hazırladığını belirtti. Gümüş, İstanbul Sözleşmesi’nden imzanın çekilmesi ve 6284 sayılı yasanın etkin uygulanmamasının cinsiyete dayalı ayrımcılığı artırdığını ifade etti.
Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu’nun ortak açıklamasını okuyan Zülal Elmalı Erdem, hukuki hakların varlığının yeterli olmadığını, bu hakların yaşamın her alanında fiilen güvence altına alınmasının önemine dikkat çekti. Elmalı Erdem, Türkiye’de kadına yönelik şiddetin hâlâ ciddi bir insan hakları sorunu olduğunu vurguladı.
Basın açıklamasının ardından merhum Av. Ülcaz Olgun Şahin anısına her yıl düzenlenen Av. Ülcaz Şahin Başarı Ödülü, bu yıl Sinem Keskin’e takdim edildi. Ödül töreninde, Kadın Hakları Merkezi divan üyeleri ve Baro yöneticileri Keskin’e plaketi verdi. Keskin, ödülü almanın kendisi için gurur verici olduğunu belirterek, “Dayanışma ve mücadelemiz daim olsun” dedi.
Programın devamında düzenlenen “Emeğin Cinsiyeti Yoktur” başlıklı sempozyumda konuşmacılar, kadın olarak mesleklerini icra etmenin zorluklarını, aştıkları engelleri ve mesleki deneyimlerini paylaştı. Sempozyumun moderatörlüğünü Muhal İkikardeş üstlendi; konuşmacılar arasında Rukiye Alpay Çinkılıç, Gazeteci Sema Erdoğan, Derya Cilli ve Leyla Elaldı Seçkin yer aldı.
Etkinlikler kapsamında Baro Başkanı Volkan Böke, Adana Adliyesi’nde kadın avukatlar, memurlar ve baroda görevli personele hediye takdim ederek, kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı.





