İlçeye bağlı Gerez Mahallesi’nde köylüler, atalarından kalan yöntemleri sürdürerek kara sabanla patates sökümünü gerçekleştiriyor. Bağbozumu ve pekmez kaynatma telaşının ardından güz mevsiminin bereketi tarlalara taşınırken, köylüler kış hazırlıklarını sürdürüyor.

Okula Başlayacağı Gün Lösemi Teşhisi Konmuştu… 3 Yıl Sonra Dönüşüne Balonlu Karşılama!
Okula Başlayacağı Gün Lösemi Teşhisi Konmuştu… 3 Yıl Sonra Dönüşüne Balonlu Karşılama!
İçeriği Görüntüle

Köy sakinlerinden İsa Tufan, kara sabanın kendileri için bir miras olduğunu vurguladı:
“Elimizdeki kara saban bize atalarımızdan, dedelerimizden kalan miras. Aynı yöntemle dede mirasımızı devam ettiriyoruz. Bu saban biraz ilkel yöntem oluyor ama yeni yöntemlerden çapa motorları veya traktörlerle söküm yapılıyor. Bizim burada arazilerimiz parça parça ve küçük olduğu için mecburen bu yöntemi kullanıyoruz. Ömrümüz oldukça bu geleneği devam ettireceğiz.”

Patates sökümüne katılan köylülerden Fatma Vural ise hem güzün bereketini hem de geleneksel yöntemleri hatırlatarak şunları söyledi:
“Eylül ayının girmesiyle birlikte patates söküm işlerine başladık. Önümüzdeki günlerde de elma armut hasadımız başlayacak. Patatesi atalarımızdan kalma yöntemle söküyoruz. Bağbozumunu da gerçekleştirdik. Kara sabanla patates sökümüne bundan sonra da devam edeceğiz. Güz vakti çalışıyoruz ama kışın da biriktirdiklerimizi inşallah yiyeceğiz.”

70 yaşındaki Mehmet Durmaz ise patates sökümünün geçmişten bugüne serüvenini şu sözlerle anlattı:
“Analarımız, babalarımız öküzle patates sökerdi, sonradan eşek ve atla sürmeye başladı. Biz de bunlarla sürdürüyoruz. Ama artık at ve eşek sayısı da azaldı. Köy yerinde hayvan bulmak zorlaştı, birkaç arkadaşta kaldı sadece. Zaten çok geniş arazimiz yok. Araziler ufak parçalar halinde. Bu şartlarda geçimimizi temin etmeye çalışıyoruz. Ben 70 yaşındayım, babam 92 yaşında vefat etti. Ta o zamanlardan beri bu işi yapıyorum. Patpat dediğimiz çapa motoruyla söküyorlar ama bu yöntem sağlıklı olmuyor, patatesi zedeliyor. Hayvanla daha güzel oluyor.”

Hadim ve çevresinde yaşayan köylüler, küçük ve parçalı arazilerde tarımı geleneksel yöntemlerle sürdürerek hem geçmişten gelen mirası yaşatıyor hem de kışlık yiyeceklerini hazırlıyor.

Kaynak: İHA