Adana'nın tescilli lezzetlerinden kebabın ustaları, kurban etinin saklanması ve doğru şekilde tüketilmesi için bazı tavsiyelerde bulundu. Kebap ustası Yaşar Aydın, yaptığı açıklamada, etin bayram sabahı kesildikten sonra hemen kebap yapılmaması gerektiğini vurguladı.

Adana’da Kritik Ziyaret! HSK Üyeleri Baro Başkanı ile Bir Araya Geldi
Adana’da Kritik Ziyaret! HSK Üyeleri Baro Başkanı ile Bir Araya Geldi
İçeriği Görüntüle

“YENİ KESİLEN ET ÇAMUR GİBİ OLUR”

Etin dinlenmeden pişirilmesinin kıvamını ve lezzetini bozduğunu söyleyen Aydın, şu ifadeleri kullandı:

“Bayram sabahı kurbanlık kesildikten sonra vatandaşlar ilk gün ciğer yapsınlar. Çünkü yeni kesilen et çamur gibi cıvık olur. O eti dolaba koyup bir gün dinlendirirlerse daha güzel olur. İlk gün böbreğini, ciğerini, dalağını yesinler, ikinci gün kebap yapsınlar. İlk gün eti biraz dinlendirip kavurma da yapılabilir ancak ilk gün yapılan kebaptan tat alamazsınız. İlk günü kebap yapmayın, ikinci gün kebap yapın.”

“KURBANLIK HAYVAN KUSURSUZ OLMALI”

Kurbanlık seçiminde dikkat edilmesi gereken noktalara da değinen Yaşar Aydın, bazı satıcıların vatandaşları yanıltabildiğine dikkat çekti:

“Kurbanlık alırken bazı fırsatçılar dişi hayvanları insanlara satıyor. Bunlardan kaçınmak lazım. Vatandaşlarımız erkek kurbanlık almalılar. Kurbanın ayağında, gözünde veya başka bir uzvunda engel olmamalı. Kurbanlık yakışıklı olmalı.”

“YANLIŞ KÖMÜR KULLANIMI ETE ZARAR VEREBİLİR”

Kebap için mangal hazırlığında da özenli olunması gerektiğini belirten Aydın, kömür seçiminin önemine dikkat çekerek şunları söyledi:

“Mangal kömürü is yapmamalı. En çabuk zehirleyen ürün tavuktur ama et zehirlemez diye bir durum yok. Kömür isi de ete sinerse zehirler. İs yapmayan, çatırdamayan kömür alınmalı ve kömür iyice köz haline gelmeli.”

“İHTİYAÇ SAHİPLERİNİ UNUTMAYALIM”

Yaşar Aydın, kurban etinin paylaşılmasının da bayramın manevi yönünün bir parçası olduğunu hatırlatarak, imkanı olanların ihtiyaç sahiplerine et ulaştırması gerektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: İHA