Her sene olduğu gibi bölge halkı meyve ağaçlarından ürünlerini toplamaya başladı. Kadınlar, daha çok kış ayında tüketilmek için meyve ağaçlarında bulunan kayısıları büyük bir zahmetle toplamaya ve pestile dönüştürmeye başladı. Meyve bahçelerinden topladıkları kayısıları eve getirerek tek tek yıkadıktan sonra parçalara ayırarak tencerede kaynatan kadınlar, daha sonra da beyaz yağlı kağıtlar üzerine kayısıların sulu halini dökerek pestile dönüştürüyor.
"Bu meyveler büyük zahmetlerle buraya kadar geliyor" diyen ev kadını Yasemin Baran, “Her sene olduğu gibi kış hazırlığı yapıyoruz. Kış aylarında tüketmek için çeşitli gıdalar hazırlıyoruz ve saklıyoruz. Bu dönemde bahçeden getirdiğimiz kayısıları evde yıkadıktan sonra parçalara ayırarak kaynatıyoruz. Su haline gelin kayısıları daha sonra pestile dönüştürüyoruz. Buna doğal pestil diyebiliriz” dedi.
Yüksekova’da Pestil Yapımı
Hakkari'nin Yüksekova ilçesindeki kadınlar bahçelerden büyük emek ve özveriyle topladıkları kayısıları tencerede kaynatarak pestile dönüştürüyor.
Kaynak: iha
Yorumlar
Trend Haberler
Depremzede Öğrenciler Konteyner Kentte Eğitime Başladı
"Cumhuriyet Halk Partisi’nin Tarihi Türkiye Tarihidir"
Minimini Birler Ağaç Fidanlarıyla Karşılandı
9 Bin Yıllık Höyükte Hitit Dönemi Sur İzlerine Rastlandı
Okuldan Kaçtılar; Polise Yakalandılar!
Sumak Hasadı Başladı
Şimşekler Geceyi Gündüze Çevirdi
3 Bin Rakımda Öğrencilerin Okul Heyecanına Ortak Oldular
Kahta 1. Bağbozumu Festivali’nde Renkli Görüntüler
Adana'da Damlar Kırmızıya Boyandı