Adana’da Korku Dolu Anlar: Fırın Ustası Alevlerin İçinde Kaldı
Adana’da Korku Dolu Anlar: Fırın Ustası Alevlerin İçinde Kaldı
İçeriği Görüntüle

Prof. Dr. Uslu, bu kapsamda Türkiye’deki sağlık sisteminde yer alan hukuksal düzenlemelerin ABD’de uygulanabilmesi için çalışma yürütecek.

Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu olan ve Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı’nda uzmanlığını tamamlayan Adanalı Prof. Dr. Bahar Uslu, kadın-doğum, tüp bebek ve kısırlık alanlarında yaklaşık 40 yıldır uygulanan tedavi yöntemlerini inceleyerek mevcut eksik ve riskli yönleri ortaya koydu. Daha pratik ve güvenilir sonuçlar alınmasını sağlayan yeni bir yaklaşım geliştiren Uslu’nun çalışması, bilimsel araştırmalar kapsamında “Uslu Yöntemi” adıyla tıp literatürüne girdi.

Türkiye’nin tüp bebek uzman eğitimi alanında birçok ülkeye göre ileride olduğunu ve bu alandaki hukuksal reformların önemini ele alan akademik çalışmalara imza atan Prof. Dr. Uslu, bu birikimiyle ABD’de üst düzey bir göreve atanarak dikkat çekti. Yeni görevi kapsamında, Türkiye’deki sağlık hukukuna ilişkin düzenlemelerin ABD’de uygulanabilirliğini değerlendirecek.

Konuyla ilgili İHA muhabirine konuşan Prof. Dr. Bahar Uslu, şu ifadeleri kullandı:
“Modern tıp denilen dünya tıbbındaki eksiklikleri Amerika'ya gittikten sonra fark ettim. Ben tabii bir tüp bebek uzmanıyım. Embriyoloji uzmanlığının düzenlemeleri olmadığını, hukuki düzenlemelerin eksik olduğunu, etik değerlerin göz ardı edildiğini fark ettim ve dünyadaki ilk embriyo hakları yayınlarını yapan kişiyim. Amerika'da geçtiğimiz aylarda Alabama Yüksek Mahkemesi iki tüp bebek kliniğini kapattı. Çünkü çocukları olmayan bir ailenin hırsızlık girişimiyle embriyoları darbetmesi sonucunda mahkeme ne karar vereceğini şaşırdı. Embriyonun bir doku parçası mı ya da ne olarak değerlendirilmesine karar verememiş ve benim yayınlarıma ulaşmışlar. Dolayısıyla mahkemeler beni bilirkişi olarak tayin ettiler. Benim yayınlarımı okumuşlar, onlar hakkında görüşlerimi ilettim. İnsan potansiyeli taşıdığı için bu kaybın insan öldürmekten farksız olduğunu onlara anlattım.”

“Takip edilen Amerika, Türkiye’yi örnek almış olacak”

ABD’de sağlık politikalarının son dönemde embriyo ve tüp bebek konularına daha fazla odaklandığını belirten Prof. Dr. Uslu, değerlendirmesini şu sözlerle sürdürdü:
“Amerika hükümeti yeni seçimlerde biraz da bu konuya çokta kıymet veriyor, eksikliklerini de fark ettiler. Büyük ihtimalle bana verilen bu yardım etmem gereken durumun bununla ilgisi olduğunu düşünüyorum ve bu unvanı alan ilk Türk hekim olmak ayrıca bana büyük gurur veriyor. Bu görevimde embriyoyu korumakla, hasta haklarını korumakla, kurumu korumakla yetkilendirildim. Bunun kanunlarını hazırlayacağım, regülasyonlarını hazırlayacağım ve takip edilen Amerika, Türkiye'yi örnek almış olacak.”

Prof. Dr. Bahar Uslu, Türkiye’de yıllar önce yürürlüğe giren tıp kanununun, ABD’de hazırlanması planlanan yeni yasal düzenlemeler için de örnek teşkil edeceğini ifade etti.

Kaynak: İHA