Akdeniz ve Ege kıyılarında doğal olarak yetişen, kaktüs türü bir bitkinin meyvesi olan dikenli incir; serinletici etkisi ve sağlığa olan faydalarıyla dikkat çekiyor. Yetiştiği bölgeye göre “Hint inciri” ya da “Frenk inciri” olarak da adlandırılan meyve, bağışıklık sistemini güçlendirmesi, sindirimi kolaylaştırması ve vücut direncini artırmasıyla biliniyor.
Mersin’de tanesi 10 liradan satılan dikenli incir, kent merkezindeki seyyar tezgahlarda genellikle buz kalıplarında veya soğuk su içerisinde bekletilerek müşterilere sunuluyor. Dikenli kabukları soyulduktan sonra tüketilen bu meyve, özellikle sıcak havalarda serinlemek isteyenlerin gözdesi haline geldi.
"Faydaları saymakla bitmez"
Dikenli incir satıcısı Doğan Güneş, meyvenin tezgahlarda yerini almaya başladığını belirterek, “Yoğun bir talep var, hava çok sıcak. Termoslarda soğuk suyla muhafaza ediyoruz çünkü bu meyve soğuk tüketilmeli. Kalp, akciğer, karaciğer, kan şekeri, bağışıklık, sindirim... Faydaları saymakla bitmiyor” dedi.
"Buz gibi yiyorum, serinliyorum"
Taksi şoförü Ziya Şat ise sıcaklardan bunaldıkça dikenli incir tükettiğini belirterek, “Buz gibi yiyorum, çok güzel serinletiyor. Bağırsakları temizliyor. Burada taksi durağındayım, sürekli gelip 4-5 tane yiyorum. Serinlemek için birebir” ifadelerini kullandı.





