Şevkin, 27,3 trilyon liralık bütçenin 3,98 trilyon lirasının faiz giderlerine ayrılmasına tepki gösterdi.

ANKARA – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Dr. Müzeyyen Şevkin, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 2027 yılı bütçesine ilişkin görüşmelerde söz alarak bütçe politikalarını eleştirdi. Cumhuriyet Bayramı’nı kutlayarak konuşmasına başlayan Şevkin, bütçenin öncelikle vatandaşların ihtiyaçlarını karşılaması gerektiğini vurguladı.

Ekonomik koşullar nedeniyle emekli, işçi, çiftçi, esnaf ve kamu çalışanlarının geçim sıkıntısı yaşadığını belirten Şevkin; faiz harcamaları, vergi sistemindeki adaletsizlikler ve emeklilere yönelik politikalar üzerinden hükümete eleştiriler yöneltti. Milletvekili danışmanlarının özlük hakları ile kıdem tazminatı sorunlarının da çözülmesi gerektiğini ifade eden Şevkin, “Bu bütçe kimin bütçesidir, halkın mı yoksa ekonomik düzenin yükünü halka yükleyenlerin mi?” diye sordu.

FAİZE 3,98 TRİLYON LİRA, SOSYAL DESTEKLERE 1,34 TRİLYON LİRA

2027 yılı bütçesinin vatandaşların yaşadığı ekonomik sorunları ve geçim mücadelesini esas alması gerektiğini belirten Şevkin, toplumun geniş kesimlerinin ekonomik açıdan zor durumda olduğunu dile getirdi. Gençlerin gelecek umutlarını kaybettiğine de dikkat çeken Şevkin, bütçede belirlenen harcama kalemlerinin önceliklerinin sorgulanması gerektiğini savundu.

2027 yılı için öngörülen 27 trilyon 276 milyar liralık bütçenin 3 trilyon 980 milyar lirasının faiz giderlerine ayrıldığını hatırlatan Şevkin, sosyal yardım ve destekler için öngörülen 1 trilyon 340 milyar liranın yaklaşık üç katının faiz ödemelerine gideceğini belirtti.

Şevkin, “Bir tarafta temel ihtiyaçlarını karşılayamayan milyonlar, diğer tarafta faiz ödemeleri, vergi ayrıcalıkları ve garanti ödemeleriyle büyüyen kaynak aktarımları var. Vatandaşa gelince kaynak yok, faiz ödemelerine gelince kaynak var. Bu bütçe halkın bütçesi değildir” ifadelerini kullandı.

“VERGİ YÜKÜ EMEKÇİNİN SIRTINDA”

Vergi sistemindeki adaletsizliğe de dikkat çeken Şevkin, 2027 yılı için 19,9 trilyon liralık vergi geliri hedeflendiğini ve vergilerin bütçe gelirlerinin yaklaşık yüzde 85’ini oluşturduğunu kaydetti.

Dolaylı vergiler ile ücretlerden alınan gelir vergisinin dar gelirli vatandaşlar üzerindeki yükü artırdığını savunan Şevkin, gelir vergisinin yaklaşık yüzde 93’ünün ücretliler tarafından karşılanmasının sistemdeki adaletsizliği ortaya koyduğunu söyledi.

Vergi yükünün gelir düzeyine göre dağıtılması gerektiğini belirten Şevkin, şu ifadeleri kullandı:

“Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınmalı. Ancak vatandaş hem tüketirken hem kazanırken vergi ödüyor. Emekliye kaynak yok, çalışana kaynak yok deniliyor; faize, vergi ayrıcalıklarına ve garanti ödemelerine kaynak bulunuyor. Vergi yükü emekçinin ve dar gelirlinin sırtına yıkılıyor”

“EMEKLİYE KAYNAK SEÇİM YAKLAŞINCA MI BULUNDU?”

Hasan Aslan’dan Cumhuriyet’in 103. Yılında Birlik ve Dayanışma Mesajı!
Hasan Aslan’dan Cumhuriyet’in 103. Yılında Birlik ve Dayanışma Mesajı!
İçeriği Görüntüle

Emeklilere gelir desteği sağlanacağı yönündeki açıklamaları da değerlendiren Şevkin, yaklaşık 18 milyon emeklinin geçim sıkıntısıyla karşı karşıya olduğunu ifade etti. Emeklilerin uzun yıllardır yeterli gelirden yoksun bırakıldığını savunan Şevkin, seçim dönemlerinde gündeme gelen vaatleri eleştirdi.

Emeklilerin yaşam koşullarının iyileştirilmesi gerektiğini vurgulayan Şevkin, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Ne zaman seçim yaklaşsa emeklilere yeni bir ayrıcalık sunulmaya çalışılıyor; bazen petrol, bazen gaz müjdesi veriliyor. Ancak bunların karşılığını vatandaşın sofrasında göremiyoruz. Yirmi beş yıllık AKP iktidarı emeklisini unuttu. Şimdi gelir desteği müjdesi veriliyor. İnsan sormadan edemiyor: Hayırdır, seçimler mi yaklaşıyor?”

MECLİS DANIŞMANLARININ ÖZLÜK HAKLARI GÜNDEMDE

TBMM çalışanlarının yaşadığı sorunları da komisyon gündemine taşıyan Şevkin, özellikle milletvekili danışmanlarının özlük hakları ve kıdem tazminatına ilişkin taleplerinin uzun süredir karşılık bulmadığını belirtti.

Konunun daha önce Başkanlık Divanı toplantısında da gündeme getirildiğini hatırlatan Şevkin, sorunların çözümü için idari çalışmaların yanı sıra yasal düzenlemelerin de yapılması gerektiğini kaydetti. Milletvekilleri tarafından sunulan kanun tekliflerinin hayata geçirilmesinin önemine değinen Şevkin, danışmanların yoğun çalışma temposu, esnek çalışma koşulları ve iş güvencesi konularında kalıcı çözümler üretilmesini istedi.

Şevkin, danışmanların çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve yıllardır çözüm bekleyen hak taleplerinin karşılanması gerektiğini vurguladı.

TBMM BÜTÇESİNDEKİ ARTIŞIN GEREKÇESİNİ SORDU

2027 yılı için TBMM bütçesinin 33,7 milyar lira olarak öngörüldüğünü belirten Şevkin, personel giderlerinde yüzde 49, sosyal güvenlik prim giderlerinde ise yüzde 57 artış planlandığını ifade etti. Ancak yüksek enflasyon karşısında söz konusu artışların çalışanların haklarına ne ölçüde yansıyacağının açıklığa kavuşturulması gerektiğini söyledi.

Merkezî yönetim bütçesinde genel personel giderleri artışının yüzde 24,1 olarak öngörüldüğüne dikkat çeken Şevkin, TBMM bütçesindeki artış oranının daha yüksek olmasının gerekçesini sorguladı. Şevkin ayrıca, ayrılan ödeneklerin çalışanların özlük haklarının iyileştirilmesinde kullanılıp kullanılmayacağının açıklanmasını istedi.

Milletvekili danışmanları ile siyasi parti grubu danışmanlarının yoğun bir çalışma temposuyla görev yaptığını belirten Şevkin, bu çalışanların sorunlarının artık görmezden gelinmemesi gerektiğini dile getirdi.

Şevkin, “Milletvekili danışmanları ve siyasi parti grubu danışmanları yoğun bir çalışma temposu içinde görev yapıyor. Yıllardır çözülemeyen sorunlarının görmezden gelinmesini istemiyorlar. Özlük hakları ve kıdem tazminatı başta olmak üzere, çalışma koşullarına ilişkin sorunlar artık çözüme kavuşturulmalı. Bütçedeki artışların çalışanların haklarına nasıl yansıyacağı açıkça ortaya konulmalıdır” dedi.

Kaynak: BÜLTEN