Son altı yıldaki fiyat değişimlerine işaret eden Şevkin, 2020 yılında ortalama 60-70 lira arasında satılan dana etinin 2026 yılında 1000 ila 1500 lira aralığına yükseldiğini kaydetti. 2021’de ortalama 100 TL, 2022’de 180 TL, 2023’te 350 TL, 2024’te 500 TL ve 2025’te ortalama 600 TL seviyesinde olan kırmızı et fiyatının 2026’da en düşük 1000 liradan satıldığını belirtti.

Bulut’tan ÇGC’ye Kritik Ziyaret! Adana’da Yeni Toplantı Sinyali
Bulut’tan ÇGC’ye Kritik Ziyaret! Adana’da Yeni Toplantı Sinyali
İçeriği Görüntüle

Şevkin, “Bugün gelinen noktada kırmızı et fiyatı son yıllarda katlanarak artmış, maaş ve ücret artışları bu yükselişin çok gerisinde kalmıştır. Et artık vatandaşın mutfağından sessizce çekilmiş, çocukların beslenme çantasından çıkmıştır. Ramazan ayında milyonlarca hane et yiyememektedir. Kırmızı et, yoksul için hâyâldir ve kursağından bir lokma et geçmemektedir” dedi.

“YANLIŞ TERCİHLERİN SONUCUDUR”

Türkiye’de açlık sınırının her ay arttığını ve çok sayıda emekçi ile emeklinin bu sınırın altında yaşam mücadelesi verdiğini dile getiren Şevkin, şunları kaydetti:

“Bu gerçek, ülkede derinleşen yoksulluğun en somut göstergesidir. Ramazan ayına girdiğimiz şu günlerde gerçekler çok acıdır. Milyonlarca aile iftar sofrasına bir tas çorba koyabilmenin hesabını yaparken, çoluk çocuğuyla bir öğün et yiyebilmek hâyâl olmuştur. Paylaşma ve bereket ayı olması gereken Ramazan’da sofralar eksik, tencereler boş, umutlar ise her geçen gün biraz daha azalmaktadır. Bu tablo kader değildir; yanlış tercihlerin sonucudur”

Önerilerini sıraladı

İktidara çağrıda bulunan Şevkin, şu ifadeleri kullandı:

“Hayvancılığı bitiren maliyet politikalarından derhal vazgeçilmelidir. Yem, enerji ve üretim girdilerinde üreticiyi koruyacak acil destek paketleri açıklanmalıdır. Açlık sınırının altında yaşayan hanelere gerçek ve yeterli gıda desteği sağlanmalıdır. Gıda fiyatlarını denetleyecek şeffaf ve etkili mekanizmalar kurulmalıdır. Hiçbir anne çocuğuna ‘Bu Ramazan et alamıyoruz’ demek zorunda kalmamalıdır. Hiçbir yurttaş, en temel besin maddesine ulaşamadığı için yoksulluğa teslim edilmemelidir. Bu ülkenin kaynakları vardır; eksik olan adil yönetimdir. Bu sonuçlar yanlış yönetimin ta kendisidir ve ülkemizin kaderi olmamalıdır”

Kaynak: BÜLTEN