Adana’da Yöresel Ürünler ve Hediyelik Eşya Festivali devam ediyor. Yöresel Hatay ürünleri satışı yapan Nurettin Doğan Çukurova Metropol’e açıklamalarda bulundu.

“ÜRÜNLERİMİZ FABRİKASYON DEĞİL”

Hatay’a özgü ne varsa festival alanında stantlarına getirdiklerini ifade eden Doğan, “Ev yapımı tuzlu yoğurdumuz var. Genellikle kahvaltıda tüketilir ve aynı zamanda yayla çorbası da yapılır. Ablalarımızdan oluşan bir ekip oluşturup yaptırıyoruz. Kömbelerimiz tahinli, cevizli ve hurmalı. Ürünlerimizin hiçbiri fabrikasyon değil. Denetlemeye gelip ürünlerimize bakıyorlar. Analiz yapmak isterlerse gönül rahatlığıyla yaptırıyoruz.” dedi.

“KÖMBE YOKSA BAYRAM GİRMEMİŞTİR”

"Yıllık 10 Milyon Tonun Üzerinde Buğday İthal Ediliyor"
"Yıllık 10 Milyon Tonun Üzerinde Buğday İthal Ediliyor"
İçeriği Görüntüle

Hatay kömbesinin özelliklerinden bahseden Doğan, “Hatay kömbesinin özelliğinde sırrımızı vermediğimiz püf nokta baharatımız. Bunu Hatay dışına veremiyoruz. Çünkü künefe gibi Hatay’a özgü olmasına rağmen bunun da sırrını verdiğimiz takdirde elimizden kaçırabiliriz. Bizim Hatay’ın 15 ilçesinde Ramazan ayında yapılan bir ürün. Gelenekselleşti. Kömbe bir evde yapılmadıysa demek ki o eve bayram girmemiştir. Halen bu geleneği sürdürmeye çalışıyoruz.” diye konuştu.

“ALIŞKIN OLUNAN MAKİNE SIKMASI NAR EKŞİ”

Hatay nar ekşisinin özelliklerini anlatan Doğan şunları söyledi:

“Nar ekşimiz el yapımı ve el sıkmasıdır. Hatay dışına çıkıldığı zaman alışkın olunan makine sıkmadır. Katkı katiyen yok. Limon tuzu, glikoz asla kullanılmaz. Ama mecburen biz de buna sos demek zorunda kalıyoruz. Çünkü ev yapımının yanında makine çekmesi olanlar sostur. Faydasına gelecek olursak da aç karnına büyük küçük herkes sabahları tatlı veya çay kaşığıyla içilirse mide ve bağırsaktaki yara ve iltihapları temizler.”

Muhabir: ADİL DURMAZ