Size güzel haberlerim var. Hani beslenme, spor, vitaminler, takviyeler, yüz yogaları derken sağlıklı yaşlanma terimini geçip, hiç yaşlanmamanın peşindeyiz ya bildiğiniz gibi. Özellikle de yaz ayları geliyorken ve bizler daha fit daha ince görünmemiz gereken bir döneme adım atıyorken, bu konuyu tekrar gündeme getirmek istedim sizler için. Sanat akımları kadar sağlıklı yaşam üzerine de dergi ve kitap karıştırmayı seviyorum. Okuyorum yeni bilgiler ediniyorum. Burada edindiğim bilgileri sizlerle paylaşmak gerçekten keyifli oluyor. Geçtiğimiz ay başarılı yaşlanma üzerine bir kitap okudum isim ve yazar vermeyeceğim çünkü kendi şahsi fikirlerimi sizlerle paylaşıyorum. Kitap almak için kitapçıya girdiğinizde sağlık üzerine muazzam bir köşe göreceksiniz her alana göre ayrılan kitaplar olduğu için böyle güzel ve başarılı içeriği olan kitaplara ulaşmak hiç de zor değil. Yeter ki insan okumak bilgi sahibi olmak istesin.

Gelelim fasulyenin faydalarına. İnsan beyninde, bizlerin sayesinde harekete geçen sinaps dediğimiz veriler var. Ve bu sinapslar insanın daha genç kalmasını daha güzel yaş almasını sağlıyor. Nasıl mı? İnsanlar hayatları boyunca yeni ilişkiler kurdukça sosyal çevrelerini geliştirdikçe, kültürlerini ve bilgilerini geliştirdikçe, daha çok spor, aerobik ve dans gibi faaliyetleri sürdürdükçe beyin daha çok sinaps üretiyor. Bütün bunlar sizin hayat kalitenizi arttırırken hem fizyolojik olarak hem kimyasal olarak hem de ruhsal olarak sizi geliştirip daha kaliteli bir boyuta geçiriyor. 

İşte bu beyindeki sinapsların kalitesini yaş alırken yürüttüğümüz günlük rutinlerimiz belirliyor ve etkiliyor. Özellikle fiziksel aktivitenin artması bunu daha çok arttırdığı için beyine daha çok olumlu sinyaller gidiyor. Beyin gün içinde ortalama yediyüz yeni nöron üretebiliyor. Böylece bellek daha etkin daha kaliteli ve daha aktif bir şekilde kullanılıyor. Hani bazen diyorsunuz ya bişi yapamıyorum sadece hafif yürüyüşlerle idare ediyorum. Yada ayda ancak bir kitap bitirebiliyorum. Ya da ayda yılda bir görüştüğüm bir arkadaşımla kahve içiyorum. Çünkü işlerim çok yoğun. İşte tamda bu iş molalarında yaptığınız görüşmeler yürüyüşler, farklı mekânlar, farklı insanlar, yemeler, içmeler gitmeler, ya da yeni şeyler öğrenmeler, öğrendiklerinizi denemeler hep beyin fonksiyonlarını olumlu etkilerken güzel yaş almayı da sağlıyor.  Bu durum sizin ister istemez fiziksel görüntünüze de yansıyor.

Yaşınız ne olursa olsun, hayat rutininiz nasıl olursa olsun her gün her fırsatta daha çok fiziksel aktivite ve daha değişik çevresel / sosyal aktivitelerin içinde olmaya gayret edin. Çevremizler olan güzel etkileşimlerin, sosyalleşmenin ‘ nasıl yaşlanacağım?’ sorusunu belirleyen en önemli faktör olduğunu lütfen unutmayın. Güzel sosyal ilişkiler beyindeki sinapsları arttırmakla birlikte daha iyi iletişim becerileri geliştirmemizi sağlayıp bizleri daha genç ve daha sağlıklı tutabilmektedir.

Yaşınız ne olursa olsun kendinize hayatın içinde güzel fırsatlar yaratın ve hayatınızı daha kaliteli daha bakımlı daha az ama öz sosyal çevreyle keyifli bir şekilde yaşayın. Böylece güzel yaş almanın da bambaşka bir yönden keyfini çıkarın.

Sağlıcakla kalın. Haftaya görüşmek üzere…