Dünya’nın en geniş sodalı gölü olarak bilinen Van Gölü, iklim değişikliğinin etkisiyle her geçen gün küçülüyor. 3 bin 712 kilometrekarelik geniş bir alana sahip gölde, yağışların azalması ve aşırı buharlaşma nedeniyle su seviyesi düşüyor. Gölün sığ kesimlerindeki çekilme yüzlerce metreyi bulurken, tarih boyunca su altında kalan mikrobiyalitler ve eski yerleşim alanları gün yüzüne çıkıyor. Bu değişim uydu görüntülerine de yansıyor.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, gölün su bütçesi hakkında bilgi verdi: “Van Gölü kapalı bir havza. Gölden dışarıya su çıkışı yok. Su dengesi ise kışın yağan kar ve yağmurla sağlanıyor. Ancak geçtiğimiz kış özellikle Şubat ayında yağışlar mevsim normallerinin yüzde 60 altında gerçekleşti. Yaz sıcaklıklarıyla birlikte buharlaşma artınca Van Gölü’nün su seviyesi geri çekiliyor.”

Dr. Akkuş, önümüzdeki Eylül ve Ekim aylarında su kaybının daha belirgin olacağını belirterek, “Su seviyesi düştükçe en çok balıkçı limanları zarar görüyor. Çünkü teknelerin limana giriş çıkışı zorlaşıyor” dedi.

Tarımda İnovasyonun Startı Adana’da Verildi
Tarımda İnovasyonun Startı Adana’da Verildi
İçeriği Görüntüle

Öte yandan Dr. Akkuş, Van Gölü’nü tehdit eden en büyük tehlikenin ise çalışmayan atık su arıtma tesisleri olduğunu vurguladı: “Göl kapalı olduğu için göle giren her damla kirlilik burada kalıyor. Çekilme kadar arıtma tesislerinin çalışmaması da büyük risk oluşturuyor. Van Gölü için her bir damla kirlilik bile fazla. Arıtma tesislerinin bir an önce faaliyete geçirilmesi şart.”

Kaynak: İHA